Държавите членки на Европейския съюз решават днес дали да позволят трето поредно отлагане на "Брекзит", докато британските депутати ще обсъждат искане на министър-председателя Борис Джонсън за предсрочни избори на 12 декември.

В сряда Камарата на общините прие по принцип сделката за "Брекзит, която Джонсън постигна с ЕС на 17 октомври, но отхвърли ултимативното му искане тя да бъде обсъдена и приета за три дни. Депутатите заявиха, че им трябва повече време. Премиерът отговори, че ако ЕС се съгласи на ново отлагане, той ще изтегли законопроекта за "Брекзит" и ще поиска предсрочни избори преди Коледа. Досега Джонсън винаги е твърдял, че на всяка цена ще изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври, но вчера призна, че може да не се включи в този срок.

Днес той предлага на депутатите да дебатират сделката до 6 ноември, ако се съгласят да има предсрочни избори на 12 декември.

"Мисля, че е съвършено очевидно, че ако нещата продължават по този начин, този парламент, благодарение на Джереми Корбин (лидера на главната опозиционна Лейбъристка партия - б.р.) и Лейбъристката партия напълно ще изчерпа своята полезност", каза Джонсън в изявление, разпространено в туитър. - "Мисля, че народът на тази страна ще бъде готов да проправи пътя на нов парламент, който ще бъде способен да прокара дневния ред на страната и приоритетите на хората."

"Ако този парламент не може да направи "Брекзит", имаме нужда от друг, който ще го направи", каза Джонсън.

"Този зомбиран парламент е парализиран, напълно дисфункционален", каза пред Би Би Си финансовият министър Саджид Джавид.

Британската опозиционна Лейбъристка партия още не е решила дали да подкрепи искането на премиера Борис Джонсън за свикване на предсрочни парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Корбин каза, че ще изчака да види дали Европейският съюз ще се съгласи да отложи предвиденото за 31 октомври излизане на Великобритания от съюза.

Корбин добави, че ще подкрепи варианта за предсрочни избори само ако бъде изключена възможността за "Брекзит без сделка".

Социологическите анкети показват, че Консервативната партия на Джонсън е много по-популярна от Лейбъристката, отбелязва АП.

"За съжаление във вторник парламентът отново реши да отложи "Брекзит" и аз се страхувам, че ще иска за всичко нови отлагания и така ние никога няма да излезем от ЕС", каза Джонсън.

Посланиците на страните членки на ЕС ще обсъдят на заседание днес продължителността на отсрочката за "Брекзит", съобщава Ройтерс. 

Според европейски източник, пожелал анонимност, ЕС може да даде на Обединеното кралство отлагане с нови три месеца (до 31 януари 2020 г.) или да определи нова дата в зависимост от процеса на ратификация на новото споразумение.

Източникът посочи, че решението може и да не бъде взето днес, тъй като някои посланици могат да искат правителствата им да видят резултата от гласуването в британския парламент по въпроса за предсрочните избори.

Според чернова на решението, цитирана от Ройтерс, то предвижда тримесечно отлагане (до 31 януари 2020 г.) с възможности Обединеното кралство да напусне на произволна или на фиксирана по-ранна дата, ако парламентът ѝ ратифицира сделката.

Управляващата Консервативна партия на Великобритания ще продължи да внася в парламента предложението за предсрочни избори, ако депутатите не го подкрепят, когато то бъде гласувано на 28 октомври, заяви Джавид.

"Ще внесем предложението за общи избори в понеделник (28 октомври)", заяви Джавид.

"Ако лейбъристите не подкрепят вота, тогава ще продължим да искаме общи избори и ще внасяме предложението отново и отново", добави той.