Кметът на Несебър Николай Димитров, който се кандидатира и за ноя мандат, остава в ареста, реши Специализираният съд.

В ареста остават и още трима кандидати за местната власт - за места в общинския съвет. Всички са обвинени в купуване на гласове.

Пуснат бе само кандидатът за кмет на Свети Влас.

Според обвинението Димитров и неговите съмишленици започнали да търсят хора, на които предложили по 10 000 лв и имотни облаги, ако всеки от тях им осигури гласовете на по 400 души. Отделно от това всеки от тях е трябвало да има по още 4 отговорници, които щели да получат 5000 лв. и "престижна хубава работа". А на готовите да продадат гласа си - "предимно бедни хора" - щели да бъдат платени по 100 лв.

Димитров и четиримата други кандидати за местната власт бяха арестувани на 23 октомври - броени дни преди самия вот, който е в неделя. Това стана възможно, след като главният прокурор е поискал разрешение от ЦИК за махане на имунитета им и то е било получено.

"Всичко почва октомври, когато със съдействието на КПКОНПИ постъпва информация, незабавно е докладвана в спецпрокуратурата, планирани са действия, започнали са необходимите мероприятия за събиране на данни, образувано е досъдебно производство, което на този етап не приключва", обясниха тогава от прокуратурата.

Защитата обаче посочва, че евентуалното деяние, в което са обвинени, е извършено преди регистрацията за местния вот и съотвено няма данни за извършено престъпление.