Организирана престъпна група от 5 лица - кметът на Несебър Николай Димитров, трима кандидати за общински съветници и кандидат-кмет на Свети Влас - работели заедно в схема за купуване на гласове. Това обяви на брифинг днес държавното обвинение.

"От края на август 2019 г. на територията на Несебър е създадена организирана престъпна група за престъпления против политическите права на гражданите. Предлагането и даването на имотни облаги, с цел да склонят избирателите да дадат гласи си за определен кандидат или партия", обясниха от прокуратурата.

Димитров и неговите съмишленици започнали да търсят хора, на които предложили по 10 000 лв и имотни облаги, ако всеки от тях им осигури гласовете на по 400 души. Отделно от това всеки от тях е трябвало да има по още 4 отговорници, които щели да получат 5000 лв. и "престижна хубава работа". А на готовите да продадат гласа си - "предимно бедни хора" - щели да бъдат платени по 100 лв.

Вчера Димитров и четирима кандидати за местната власт бяха арестувани, след като главният прокурор е поискал разрешение от ЦИК за махане на имунитета им и то е било получено. Те са задържани за 72 часа и се чака мяркатка им за неотклонение.

"Всичко почва октомври, когато със съдействието на КПКОНПИ постъпва информация, незабавно е докладвана в спецпрокуратурата, планирани са действия, започнали са необходимите мероприятия за събиране на данни, образувано е досъдебно производство, което на този етап не приключва", обясниха още от прокуратурата.

КПКОНПИ е свършила "отлично" работата си, като са предоставили "задълбочена, анализирана информация". 

Ръководителят на групата е контролирал дейността на участниците. Около 20 август един от членовете на ОПГ се е срещнал с жител на Свети Влас и му предложил да работи за тях при предстоящите избори. Именно този човек е свидетелят на прокуратурата.

При обиските са открити мобилни телефони, списъци със "саморъчно изписани имена на избиратели" - 114 души. Има и събрани записи от камери за видеонаблюдение. Две срещи е имало със свидетеля на прокуратурата, при които са му дадени на два пъти нужните финансови ресурси за престъплението - предимно в банкноти по 50 лв.

От държавното обвинение обясниха, че работата на КПКОНПИ и спецпрокуратурата е почнала сега, защото именно в момента са стартирали активните действия на групата.

"7000 души са необходими, за да бъде избран общински съветник. Те не са политически ангажирани към големите политически сили, те са местни хора - бизнесмени. Държат да останат в местната власт на всяка цена", отбелязаха от прокуратурата.