Двама души са били заловени при американската операция за ликвидирането на лидера и основателя на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, заяви днес председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили ген. Марк Мили, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Двама пълнолетни мъже бяха заловени живи" при акцията "и ние ги държим на сигурно място", заяви генерал Мили на пресконференция в Пентагона, на която даде подробности за операцията на американските спецчасти в сирийската провинция Идлиб в събота срещу неделя.

Мили каза, че останките на Багдади са изхвърлени и че засега няма планове да бъде публикуван видеозапис на операцията срещу него.

По-рано днес президентът Доналд Тръмп каза пред журналисти, че това е възможно.

"Останките на Багдади бяха транспортирани до сигурен обект, за да бъде потвърдена неговата самоличност със съдебмно медицинска ДНК проба, премахването на останките е завършено и това стана по подходящ начин", каза ген. Мили на пресконференция, цииран от Би Би Си.

Той добави, че снимките и видеозаписът минават през "процес на декласифициране".

Ген. Мили не даде подробности за двамата пленници.

Багдади се е самовзривил с жилетка с експлозиви, след като е избягал през тунел, преследван от кучета на американските военни, каза Тръмп в неделя.

Пентагонът каза, че няма загинали американски военни, но едно от кучетата, преследвали Багдади е тежко ранено. Името на кучето е секретно, каза ген. Мили.

В отговор на въпрос за твърденията на Тръмп, че Багдади скимтял и плачел преди смъртта си, генералът каза, че не знае откъде е дошла тази информация, но добави: "Предполагам, че тя е от пряк разговор с членовете на подразделението".