Двама сирийци, агенти на тайните служби на Асад, ще бъдат изправени пред съд в Германия за участието си в мъченията на дисиденти. Днес прокуратурата в Германия им повдигна обвинение в престъпления срещу човечеството.

Един от обвиняемите - Ануар Раслан, ще отговаря и за 58 убийства и изнасилвания. Двамата мъже са арестувани през февруари - единият в Берлин, другият в провинция Райнланд-Пфалц. Ануар Раслан е ръководил между 2011 и 2012 г. специална част към тайните служби, чиято задача е била да преследва противници на режима на Асад. В един от затворите, охранявани от неговите подчинени, арестантите са били подлагани системно на нечовешки мъчения.

Става дума за близо 4000 души, станали негова жертва. Тъй като Ануар Раслан е наблюдавал лично мъченията или ги е нареждал, се смята за лично отговорен за смъртта на най-малко 58 души.

Другият обвиняем – Еяд ал Гариб, е бил подчинен на Ануар Раслан и е ръководил един от отделите в затвора. Той е организирал арестите, като в затвора са попадали предимно участници в антиправителствени протести. Той е обвинен в съучастие. Ануар Раслан пристига в Германия като бежанце през 2014 година, Еяд ал Гариб – през 2018. Обвинението е повдигнато от съда в Кобленц.

Това решение на германското правосъдие отваря път към първия процес в света срещу сирийски представители за жестокости, извършени при режима на Башар Асад от началото на конфликта през 2011 г., коментира германската неправителствена организация Европейски център за конституционни и човешки права. Изслушванията ще започнат в началото на 2020 г., прогнозират правозащитниците.

Двамата обвиняеми, представени в медиите като Ануар Раслан и Еяд ал Гариб, са арестувани през февруари. Трети заподозрян, също сириец, е задържан същия ден във Франция, уточни прокуратурата.

Следствието подозира, че двамата задържани в Германия и по-специално Ануар Раслан са действали в затвор в Дамаск, където са извършвани изтезания.

Раслан е ръководел затвора, където според прокуратурата "най-малко 4000 души" са били измъчвани от края на април 2011 до началото на септември 2012 г. "Най-малко 58 души са загинали вследствие на изтезанията", понесени от тях.

Смята се, че Раслан - бивш ръководен служител от сирийското разузнаване, е дезертирал през 2012 г., избягал е от режима на Асад и през 2014 г. е пристигнал в Германия като бежанец, добавя АФП.