Организацията "Спаси София" на останалия четвърти в кметската надпревара в столицата Борис Бонев иска да организира дебат между кандидатките на балотажа Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Мая Манолова (Инициативен комитет). 

До втория тур на изборите остават 5 дни, а "все още няма помен от дебат за София", казват авторите на идеята на словесния двубой. И предлагат водещ на проявата да е именно Борис Бонев (той вече е избран за независим общински съветник в столицата).

Предложените от "Спаси София" и Бонев теми за дебата са: 

  • Транспорт
  • Градска среда
  • Чистота на въздуха
  • Открито управление

"Имаме готовност да предоставим неутрална платформа, за да могат софиянци да решат кой е по-подходящият кмет за София. Предлагаме дебатът да се проведе в четвъртък, от 20 часа. Покани са изпратени до щабовете на г-жа Йорданка Фандъкова и Мая Манолова и ги молим за потвърждение до утре в 14 часа.", казват още от "Спаси София". 

След първия тур Бонев, чийто резултат бе определен от повечето политически анализатори като безспорен успех, особено за кандидат без партийна подкрепа, обяви, че няма да призове гласувалите за него да подкрепят която и да е от претендентките за балотажа. Мотивът му - не вярвал и на двете, а и "хората не са овце", за да им се указва как да гласуват. 

Преди ден от изборния щаб на ГЕРБ призоваха чрез медиите Манолова на дебат с Фандъкова "на неутрална територия", с възможност да присъстват всички медии, които желаят, но и с "екипите по теми" на кандидатките за кмет.  

На свой ред Манолова отвърна, че е готова на лидерски дебат срещу опонентката си от ГЕРБ, но "без да се крие зад екипи", а "очи в очи". 

За новата покана още няма реакции от щабовете на двете претендентки за поста кмет на София, но както стана ясно - от "Спаси София" очакват отговори до сряда в 14 ч.