„Стратегическият път на Сърбия е към ЕС, това никой не трябва да поставя под въпрос. В тактически план обаче трябва да се приспособяваме, тъй като съдията промени правилата в хода на играта“, заяви късно снощи пред журналисти в Брюксел сръбският президент Александър Вучич.

Той и останалите лидери на страните от Западните Балкани бяха на прощална вечеря с Федерика Могерини – върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, която скоро трябва да бъде заменена от Жозеп Борел. Нямаше го само албанския премиер Еди Рама, който е на посещение в Гърция.

Вучич и сръбският член на колективното босненско президентство Милорад Додик единствени дадоха изявления след срещата.

„Но и времето се промени, така че започнете да шутирате и в калта, тренирайте“, продължи Вучич с футболната терминология.

На самата вечеря той заявил, че съвсем очаквано хората са разочаровани от решението на Европейския съвет да не бъде посочена дата за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Но припомни, че е предрекъл такъв резултат.

„Нашата цел е да правим всичко възможно, за да си сътрудничим с всички по света. Казах и на Юнкер, че бих бил щастлив да продаваме нашата ракия и на Москва, и на Брюксел“, сподели президентът.

Като символичен жест той подарил на Юнкер буре със сръбска ракия.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Srpski vinjak je našao svoje tržište i u Briselu, i u Moskvi. Ponosan na prijateljstvo sa predsednikom #EK Žan Klod Junkerom."

Публикация, споделена от Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) на

 

Вучич не спомена за подписаното през миналата седмица споразумение за зона за свободна търговия между Сърбия и Евразийския съюз. Но попита защо да не може да купува газ за 280 евро кубика, а да трябва да плаща рекет от 600 евро само защото някой искал да посочи на страната му източника на доставка. Този „някой“ очевидно е ЕС.

Съвсем естествено били обсъдени отношенията между Сърбия и Косово. Вучич не пожела да каже подробности какво е говорил, тъй като нямало да бъде коректно. Но изрази убеденост, че ще има повече двустранни разговори, и то без европейски посредници.

Сръбският президент се видя и с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и комисаря по разширяването Йоханес Хан. Представители на ЕС се заинтересували защо са толкова видими отношенията между Белград и Москва във военната сфера. Вучич обаче допълни, че въпросите били с приятелски тон. Но разкритикува Европа:

„Когато искаме да купим оръжие от западноевропейските страни, винаги ни питат за какво ни е това и това. И така вече три години, само Еманюел Макрон промени отношението си и каза: „Ако искате „Мистрал“ - ето ви.“

Тримата членове на босненското президентство демонстрирали различия относно бъдещето на страната, заяви Милорад Додик. Бошняшкият и хърватският представител – съответно Шефик Джаферович и Желко Комшич, били за път към ЕС и НАТО, Додик (в момента ротационен председател на президентството) обаче бил категоричен, че е необходим само европейски път на развитие.