Председателката на бъдещата Еврокомисия Урсула фон дер Лайен е отхвърлила кандидатурата на румънеца Виктор Негреску за еврокомисар.

Това съобщи днес говорителката на ЕК Мина Андреева.

Мотивът на фон дер Лайен е, че номинацията не е извършена в съответствие с румънските процедури. Едва 33-годишният социалдемократ Негреску е бил номиниран от временната премиерка Виорика Дънчила. Тя обаче е трябвало да съгласува кандидатурата с президента Клаус Йоханис. Но не го е направила.

Същевременно Фон дер Лайен е настояла Букурещ да номинира своя кандидат възможно най-скоро, за да може новата Комисия да бъде избрана на сесията на Европарламента от 25 до 28 ноември и да встъпи в длъжност на 1 декември. Това казаха специално за Клуб Z дипломатически източнизци в Брюксел.

Изборът и без това бе забавен поне с месец заради отхвърлянето на трима кандидати за комисари. Румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трчани дори не бяха допуснати до изслушване пред евродепутати, след като Комисията по правни въпроси в ЕП ги уличи в конфликт на интереси. А французойката Силви Гулар бе отхвърлена след допълнително второ изслушване.

Новите кандидати на Париж и Будапеща – съответно Тиери Бретон и Оливер Вархей, вече са одобрени от Урсула фон дер Лайен. Правната комисия ще ги провери за конфликт на интереси другата седмица.

В Румъния в момента няма пълноправно правителство, след като предишното падна,  новото не е избрано. Фот сер Лайен вече отхвърли една нова кандидатура – тази на евродепутата Дан Ника.

Същевременно няма яснота дали Великобритания трябва да номинира свой еврокомисар, допълниха нашите източници. Очакваше се Обединеното кралство да напусне ЕС утре и по тази причина такава кандидатура изобщо нямаше.

Нещата обаче се промениха и стана ясно, че „Брекзит“ ще бъде отново отложен. На 25 октомври Фон дер Лайен заяви, че Лондон трябва да излъчи свой комисар.

Вчера официално бе потвърдено, че „Брекзит“ се отлага до 31 януари 2020 г., но с възможност да се случи на 1 декември т.г. или в първия ден на следващата година.

Това създава прецедент и усложнява нещата. В момента наистина не е ясно трябва ли Великобритания да номинира свой кандидат за еврокомисар или не, казаха източниците от ЕК. Затова всички юридически служби към евроинституциите проучват въпроса с идеята да бъдат посочени различни варианти. Но точно днес нищо не може да се каже, изтъкнаха от Комисията.