Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства изтеглянето на украинската армия и подкрепяните от Москва сепаратисти от Източна Украйна, но повтори своите призиви към Русия да „изтегли всички свои войски“, предаде Франс прес, цитирана от "Фокус".

Столтенберг каза това по време на посещение в украинското черноморско пристанище Одеса.

„Приветстваме всички усилия за намаляването на напрежението“, заяви той. „Но ние знаем, че има дълъг път, понеже все още има нарушения в примирието“.

„НАТО заявява много ясно, че Русия има специална отговорност да (…) изтегли всички свои войски и техните офицери (от Източна Украйна)", каза още генералният секретар на НАТО.

Генералният секретар на НАТО изрази подкрепа за усилията за мирно уреждане на конфликта в Донбас и приветства напредъка, постигнат в Станица Луганска, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера Украйна и бунтовниците започнаха процес на раздалечаване на силите си в района на село Золотое в Луганска област.

"Приветстваме всяко усилие да бъде намалено напрежението, да бъдат изтеглени войските и да бъде уреден по мирен начин конфликтът в Източна Украйна", каза той на общ брифинг в Одеса с украинския вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Дмитро Кулеба. "Станахме свидетели на определен напредък, постигнат в Станица Луганска, и бихме искали този пример да бъде последван", допълни той.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че организацията помага на Киев да проведе ключови реформи, включително в областта на сигурността и отбраната. Стортенберг нарече посещението на водена от него делегация на Алианса в Украйна "ясен сигнал за солидарност" с тази страна. Алиансът стои рамо до рамо с Киев по въпроса за подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, потвърди той.

Отделно днес Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната трябва да разполага с държавна стратегия "за реинтеграция на Донбас и Крим" и назова четирите й съставни части, предаде ТАСС.

"След пет години война трябва най-сетне да се появи държавна стратегия за реинтеграция на Донбас и Крим. Съставните й части ще бъдат представени днес", каза украинският лидер на Форум на единството, състоял се в град Мариупол.
"Първата е прозрачност и публичност. Държавата трябва не само да пояснява стъпките, които прави, тя трябва да намери правилните начини заедно с обществото да сложи началото на мащабен национален диалог. Именно това е целта на този форум", заяви той.

Втората част по думите му е консенсусът в украинското общество, което "трябва да се разбере помежду си, защото в страната има абсолютно различни виждани за връщането на Крим и Донбас. Повечето хора са убедени, че те трябва да се върнат в Украйна. Но как точно? Тук обществото е разделено", изтъкна Зеленски.

Трета част според него трябва да стане реализмът. По думите му е погршно да се смята, че Киев "ще си върне Крим" с военна сила и "още утре" всички в Донбас ще заговорят на украински език. Като четвърта съставка на стратегията президентът посочи способността на държавата да я прилага на практика.
Зеленски подчерта, че такава стратегия е "жизнено необходима", за да се запази Украйна като страна и за съвместен отговор на различни предизвикателства, добавя ТАСС.

Унгария днес наложи вето на декларация на НАТО за Украйна заради това, че в нея не се споменават "нарушенията на правата" на унгарското малцинство в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Същевременно унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли критиките, че връзките на Унгария с Русия са твърде тесни или че страната поддържа прагматични отношения с Руската федерация, защото сме "руски шпиони".

Подобни коментари са "смехотворни обиди от страна на западните ни приятели", каза Сиярто.

Според Унгария промените в украинските закони за образованието и езиците ограничават правата на малцинствата. Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан има разногласия с Украйна, тъй като тя отказва да разреши на етническите унгарци, живеещи там, да имат двойно гражданство.
Сиярто направи тези коментари преди посещението в Будапеща по-късно днес на руския президент Владимир Путин, отбелязва АП.