Европейската комисия получава от утре статута на временна и преминава в режим на ограничени правомощия, съобщи говорителката ѝ Мина Андреева.

Причина е изтичането на редовния ѝ мандат. Той приключва днес, а утре трябваше да встъпи в длъжност новата Космисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен. Изборът обаче ще бъде забавен поне с един месец. Кандидатите на Франция, Унгария и Румъния бяха отхвърлени от Европарламента.

След това Фон дер Лайен одобри новите предложения на Париж и Будапеща. Само Букурещ още не е излъчил своя бъдещ еврокомисар. Причина е, че правителството в Румъния падна, а ново все още не е избрано.

Също така още не е напълно ясно дали Великобритания трябва да излъчи и свой представител след отсрочката на „Брекзит“ до 31 януари 2020 г.

Целта остава бъдещата Еврокомисия да заработи на 1 декември, каза Андреева.

Действащата Комисия, начело на която е Жан-Клод Юнкер, ще има от утре правото да решава само неотложни задачи. Но тя няма да може да се произнася по чувствителни и политически въпроси, които ще засягат работата на екипа на Урсула фон дер Лайен. ЕК  временно няма да може да представя законодателни предложения.

През ноември Комисията ще се занимава само с обикновени всекидневни административни задачи.