Кметът на Несебър Николай Димитров заедно с двама от четиримата арестувани с него общински съветници остават под стража. Това реши в четвъртък вечер Апелативният специализиран съд. Те са обвинени в участие в престъпна група за купуване на гласове. Според ръководещия състава председател на съда Георги Ушев има данни за вероятна съпричастност на Димитров, Георги Георгиев и Петър Тодоров към престъплението срещу политическите права на гражданите, съобщи бТВ.

Николай Димитров беше преизбран на първи тур за четвъртия си мандат, докато беше в килията. Тодоров и Георгиев също са избрани за общински съветници на вота миналата неделя

 
И апелативният спецсъд не намери доказателства, че Константин Лефтеров е част от групата, купувала гласове в морската община. Магистратите не откриха достатъчно данни и за Атанас Япаджиев.

Този състав смята, че купуването на всеки един глас е престъпление, и дори да става въпрос за 400 гласа, това надхвърля отделното престъпление и може да става въпрос за ОПГ и е подсъдно на специализиран съд, обясни съдия Ушев.

Остава въпросът ще се наложи ли от ареста Димитров да се закълне и да встъпи в новия си мандат като кмет.

„Обществената подкрепа, която е получил кметът, не може да е индулгенция за липса на разследване”, категоричен беше Ушев