Доналд Тръмп, който настоавя, че "не е направил нищо лошо" и не заслужава да бъде отстранен от длъжност, направи необикновено предложение да се яви на живо по телевизията и да прочете пълната стенограма на оспорвания му телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски в "разговор край камината", съобщи днес британският в. "Гардиън".

Във вчерашния исторически ден, когато Камарата на представителите официализира процедурата за отстраняването му от длъжност, Тръмп се обяви за невинен в интервю с "Вашингтон игзаминър" (Washington Examiner), пише "Гардиън".

Междувременно, председателката на Камарата Нанси Пелоси, която съобщи началото на разследването за импийчмънт през септември, каза в късно телевизионно шоу: "Моля се за Съединените американски щати".

Тя каза:

“Много е тъжно. Ние не искаме да отстраним президента от длъжност. Не искаме реалността, че президентът е направил нещо, което е в нарушение на конституцията”.

Тръмп обаче войнствено се защити от твърденията, които са в сърцевината на разследването – че е притиснал украинския президент Володимир Зеленски да разследва във най-вероятния му съперник за предидентството в изборите догодина, демократа Джо Байдън и че за целта е забавил жизнено важна военна помощ за Украйна.

Тръмп преди е описвал телефонния разговора, в който е помолил Зеленски за "услуга" като “перфектен”. В последното си интервю, той го нарече "добър разговор".

“В един момент, ще седна, може би в телевизионен разговор на живо край камината, и ще прочета стенограмата на разговора, защото хората трябва да я чуят. Когато я прочетеш, това е откровен разговор".

Тръмп също подхвърли идеята за тениски с надпис: "Прочетет стенограмата" като част от стратегията на Белия дом да го защити срещу разследването за отстраняване от длъжност. То вероятно ще се състои в следващите няколко месеца, за да стигне до процес за импийчмънт в Сената. Той потвърди, че Белия дом няма да сътрудничи на разследването, що се отнася до удовлетворяване на искания за документи и свидетели от доминираната от демократите Камара или до изпълнение на призовки.