Комисията със 150 членове, имаща за задача да изготви нова конституция на Сирия, постигна вчера съгласие работата по основния закон да започне в понеделник, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш храни надежда тази работа да е път към постигането на мир в Сирия, отбелязва агенцията.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен заяви късно снощи, че откриващата сесия на комисията в сряда е била последвана от два дни на доста успешни заседания.

На тези заседания, заяви Педешен, членовете на комисията бяха поканени да изразят начални идеи по конституционните въпроси и да направят своите предложения.

Педешен изтъкна пред журналисти, че не е учудващо, че след осем години на война в Сирия съществуват дълбоки различия, подозрения и недоверие. Специалният пратеник подчерта обаче, че представителите на правителството, на опозицията и на гражданското общество заседават заедно и разговарят помежду си, което е впечатляващо.

"Членовете на комисията не само постигнаха съгласие за дневния ред на заседанията, но също така и за състава от 45 души, които ще изготвят текста на конституцията, и за етичен кодекс за заседанията", заяви Педешен.

Припомняме, че в момента страната все още се намира в състояние на война, като в северозападните й части се намира редовна турска армия. Изключичелно силно влияние върху Дамаск имат Русия и Иран. Разговорите за конституция, която евентуално да федерализира страната, според сферите им на влияние, все още не са приключили.