"Има случаи, в които хакери, използвайки малки ПОС темирнали точат от наши безконтактни карти. В зависимост каква банка ползваме, ние имаме определени лимити. Някои от банките имат лимит от 25 лв. за безконтактни плащания, останалите 50 лв. Ако тази карта сме я поставили на лесно достъпно място, където хакерът може да я докосне - например в преден ляв джоб, или преден десен, да изтегли парите ни".

Това заяви пред Нова днес експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Той гостува по повод предстоящите дни на масови намаления в магазините, по-известни като "Блек Фрайдей". 

Експертът препоръчва да поставяме картите си доста по-високо, например във вътрешния джоб на сакото или якето. Освен това е добре да имаме предмети, които могат да блокират сигнала, който банковите карти излъчват - например пластики, които имат размерите на обикновена карта. На пазара съществуват и специални калъфчета, изградени от метални нишки, в които картите се поставят. Така калъфчето блокира сигнала и на практика картата остава защитена от неправомерно посегателство. 

Тулев предупреди и че с навлизането в месец ноември все повече потребители ще започнат да получават т.нар. измамни фишинг имейли.

"Имейли, в които потребителите биват уведомявани за големи промоции. Да предлагат цени, които са твърде хубави, за да бъдат истина. След това измамниците приканват да се посети конкретен сайт, линкът за който е поместен в съобщението. Тези  сайтове изглеждат точно както оригиналните, с разликата, че са контролирани от хакерите, а не от търговците. Така всички данни, които оставим там и всички плащания, които направим, отиват при хакера", обясни той.

"Трябва да бъдем особено предпазливи, когато в търговските центрове има струпване на хора – това е предпоставка за конвенционални престъпления, като джебчийство, например", предупреди още експертът.