Демонизацията на медии и журналисти от страната на политиците е опасен тренд и поставя демокрацията под риск. Корупцията е най-голямото предизвикателство в България. А и премиерът Бойко Борисов, и президентът Румен Радев дали заявка, че ще защитават свободната журналистика от натиск. 

Това са част от акцентите от интервюто на изпълнителния директор на „Свободна Европа“ Джейми Флай в ефира на бТВ тази сутрин.

Флай се съгласи с констатацията на водещата Жени марчева, че е „малко иронично“ радио„Свободна Европа“ да се завръща в България след 14 години - когато страната ни отдавна е член на НАТО и на ЕС. 

„Предизвикателствата пред медиите в България са подобни на тези на много от пазарите, на които „Свободна Европа оперира“. Има все по-малко и все по-малко медии, които са наистина независими. Виждаме журналисти, които са под натиск от частни медии“, посочи още Флай.

На въпрос какъв е най-големият проблем пред страната ни – от това, което е успял да научи за краткото време откакто е тук, директорът на СЕ посочи:

„Има едно нещо, което чувам откакто съм тук и се срещнах и с журналисти, и с политически фигури – мисля, че корупцията е голямо предизвикателство. Но също смятам, че един от проблемите е, че медийната среда се смалява. Това се забелязва на много от местата, в които оперираме, включително в Европейския съюз.“

Флай даде пример с Унгария, където „Свободна Европа“ планира да поднови дейност догодина.

„Много от предизвикателствата не са нови, но все още са притеснителни. Защото в крайна сметка имаме нужда от различни медийни среди, които да дават новини на българските граждани“, допълни още директорът на СЕ.

Бе попитан и за незавидното 111-то място по свобода на словото, отредено на България в последната годишна класация на „Репортери без граници“.

„Това е въпрос за хората в България, защото те трябва да преценят до каква степен това ги касае. Ние сме много загрижени и затова се върнахме. И затова имаме много силна подкрепа във Вашингтон. Но българските граждани трябва да преценят какви медии искат да имат и дали имат избор в информацията, която получават. Има глад за независими източници на информация“, посочи той, давайки пример с посещаемостта на сайта на българската секция на СЕ.

На въпрос за това, че много политици, в т.ч. в България, не понасят медийни критики и реакцията им е на обвинение към самите медии, Флай посочи, че това явление се наблюдава в много държави. И американският президент Доналд Тръмп води битка с медиите, които не сипят хвалебствени слова за него, определяйки ги като врагове.

„Демонизацията на пресата е опасен тренд, който наблюдаваме. Работил съм за политици в САЩ. Никой, дори американските политици не обичат да бъдат критикувани от пресата. Но ние като организация сме получили пари от щатския Конгрес, защото има вяра, че свободната и независима преса играе важна роля в поддържането на демокрацията. Политиците, които критикуват и атакуват пресата, нараняват демокрацията“, посочи той.

И допълни:

„Смисълът е, че когато политиците демонизират индивидуални журналисти или медийни компании, това ги поставя под риск. Нашите хора (на СЕ) се таргетират и от правителствени служби. Вярвам, че журналистиката е честна професия, но не вярвам, че политиците ще харесват това, което журналистите казват за тях, още повече когато представят неща, които политиците не искат да се показват.“

Колко далеч са българските политици от твърдението на Тръмп, че медиите са врага, попита водещата предвид срещите на Флай в София – с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов. И двамата заявили подкрепа за свободното слово, а държавният глава специално акцентирал върху разследванията за корупция.

„Президентът и министър-председателят изразиха подкрепа за работата на „Свободна Европа“ тук в България и ни окуражиха да продължаваме с тази работа. Президентът специфично ни каза да продължим да показваме корупцията където я откриваме. Така че те ни подкрепят за това, което правим на регулярна база. За нас е важно, когато удържат на думата си -че когато журналистите са под натиск, те ще вземат мерки срещу това, че ще ги защитят“, посочи Флай.