Свободата на изразяване във всичките ѝ форми е самата същност на демокрацията. Само с процъфтяваща, свободна и независима медийна среда можем да търсим отговорност на правителствата, предприятията и обществото като цяло. Точно във връзка с това основно право твърде често журналисти и работещи в медиите са нападани, преследвани, тормозени или сплашвани заради това, че вършат своята работа. Повечето пъти журналистите не пострадват по време на отразяване на военни конфликти, а са жертва на насилие в непосредствена близост до нас. Според доклада на Международната федерация на журналистите само през 2018 г. при свързани с работата инциденти са били убити 94-ма журналисти и служители в медиите. Стотици други са били обект на произволен арест или задържане, без да бъдат съдени.

Отново и отново правителствата не успяват да защитят журналистите, колебливо преследват извършителите или дори сами са автори на престъпленията. Безнаказаността за тези престъпления умножава въздействието им и уронва престижа на демократичните общества чрез подклаждане на страх, недоверие и тревожност.

През миналия месец си припомнихме убийството на саудитския гражданин Джамал Кашоги, делото по което още не е започнало в съда, и това на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, извършено насред Европа, което доказва, че нито един регион на света не е защитен от подобни престъпления. На този ден отново потвърждаваме ангажимента си за борба с безнаказаността на престъпленията срещу журналисти и за продължаване на използването на всички подходящи средства за зачитане и защита на свободата на словото и за гарантиране на безопасността на журналистите и работещите в медиите.

ЕС предоставя подкрепа и правна помощ чрез финансирания от ЕС механизъм за защитниците на правата на човека - мрежа, осигуряваща бърз отговор на намиращи се под заплаха защитници на правата на човека, в това число и журналисти. ЕС финансира също така Европейския център за свобода на печата и медиите (ECPMF) и извършвания от него важен мониторинг на медийния плурализъм, който продължава да измерва заплахите за медийния плурализъм в ЕС и в съседните държави и да предоставя информация за нашите процеси на определяне на политиките. През 2019 г. Европейската комисия задели средства в размер на 2,2 милиона евро в подкрепа на проекти в рамките на ECPMF, насочени към насърчаване на качествената журналистика, както и на трансграничното сътрудничество между медийни специалисти и органите за саморегулиране. В много държави предоставяме финансова и експертна подкрепа за насърчаване на защитата на журналистите, блогърите и работещите в медиите.

На този ден, посветен на прекратяването на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, отдаваме почит на всички онези, които са загубили живота си и са пострадали от нападения при упражняването на своята свобода на изразяване онлайн и офлайн, и заставаме зад тези, които имат смелостта да говорят от името на всички нас.

--------

*Декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността от името на ЕС е по повод 2 ноември - Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.