Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети при ракетен обстрел на базата на международната коалиция в Кандахар, Афганистан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Базата на международната коалиция на летище Кандахар в Афганистан е била подложена на 2 ноември на два обстрела с ракетни снаряди, добавиха от ведомството. Първият ракетен снаряд е бил изстрелян в 00.43 ч. местно време (22.13 ч. българско време на 1 ноември), а вторият - в 1.37 ч. местно време (23.07 ч. българско време на 1 ноември).

Междувременно при друга атака, извършена по-рано през деня в североизточната провинция Тахар, загинаха най-мако 9 ученици, докато са отивали на училище. Повече подробности не се съобщават.

Страната продължава да бъде разкъсвана от 18-годишната война между централното правителство, подкрепяно от международен контингент и талибаните. След падането от власт на групировката през 2001 г. и инвазията на САЩ в Афганистан започна партизанска гражданска война, която талибаните често водят с коли-бомби и атентатори-самоубийци. През последната година техните позиции се затвърдиха и в момента владеят около 40% от територията на Афганистан. Продължават боевете за контрола на други 15%.