"Френският президент Емануел Макрон се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговаря на истината. Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България. Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред."

Това съобщи Бойко Борисов в профила си във фейсбук тази вечер. 

 
Изказване на Макрон в интервю, публикувано в десния френски седмичник Valeurs actuelles, предизвика остри дипломатически и обществени реакции в България и Украйна. Конкретните думи са: 

"Предпочитам да имаме хора, които идват от Гвинея или Кот д'Ивоар легално и работят, от колкото българи или украинци с техните нелегални банди". 

По този повод вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщи МВнР. Това ще се случи в понеделник, като българската страна иска обяснение за случая. 

Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин също е извикана в понеделник в МВнР. По-късно вечерта министър Захариева коментира пред бТВ, че според нейната информация - точният превод на думите на Макрон е бил следният: "Незаконни каналджии от Украйна и България". 

На думите на френския президент незабавно реагира и вицепремиерът Красимир Каракачанов:

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта".

Заради интервюто във въпросното издание Макрон търпи критики и във Франция. Погресивното издание "Либерасион" обвинява Макрон, че острият му коментар срещу мигрантите от Източна Европа е провокиран от желание да привлече избиратели от електората на десните партии. 

Според анализатори президентът е притискан както от множество представители на политическия елит, така и от голяма част от електората си да осъди нарастване на ислямизма в рамките на страната.

Интервюто е било проведено в самолет на "Еърбъс" на 25 октомври, докато държавният глава се прибирал към Франция след посещение в Реюнион и Майот.