Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев и бивш депутат е бил задържан снощи по време на акция срещу купуването на гласове.

Новината е потвърдена от МВР, съобщи Нова тв. За ареста си е съобщил първо самият Башев във фейсбук. 

Арестът е бил осъществен около 23 ч снощи в къщата на негов роднина, съобщи бТВ. Операцията на силите на реда е продължила близо 4 часа. От семейството на бившия кмет засега не разказват повече. 

Подозренията срещу Башев са, че е работил против правилата на изборния процес в полза на един от кандидатите за кметове, които се явяват на втори тур, гласи неофициалната до момента информация. Самият бивш кмет на тези избори бе кандидат от листата на коалиция "Ние, гражданите" - класира се на трето място с 20% от вота според резултатите от първия тур на изборите.

Това не е първата среща на Башев с органите на реда, но арестът му през 2009 г. - тогава в качеството му на кмет - нямаше общо с изборите. Тогава се проведе акция на ДАНС по сигнал на тогавашния депутат от РЗС Яне Янев.

В село Рибново в общината се проведе акция срещу разпространение на "радикален ислям" и "насилствена ислямизация". Тя не произведе повече от шум.

През август тази година пък прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Башев - за безстопанственост от времето, когато бе кмет на Гърмен. Държавното обвинение твърди, че е имало злоупотреби около ремонт на четвъртокласен път между Огняново и Рибново, който е трябвало да бъде възстановен след свлачище заради обилен дъжд през 2005 г. 

На балотаж в Гърмен днес се явяват досегашния кмет Минка Капитанова (регистрирана от БДЦ) и Феим Иса (ДПС).