Победители и победени на балотажа в страната коментираха резултатите от кметския вот.

От наша страна кампанията беше изключително чиста и беше кампания на идеи, която беше припозната от гражданите. Това каза независимият кандидат Румен Томов, който води по първоначалните резултати от балотажа в Благоевград. Той надделява пред настоящия градоначалник Атанас Камбитов (ГЕРБ).

"Ще обърна управлението към гражданите – гражданите трябва да бъдат удовлетворени от качеството и бързината на услугите и те да са с човешко отношение. Ще възстановя приемния ден", декларира Томов.

Пенчо Милков (БСП), който печели кметския вот в Русе заяви, че русенци са мъдри хора.

"Начинът, по който те формираха ОС на нашия град показва, че не искат авторитарно управленвие, не искат аз да им казвам какво да правят, а искат да убеждавам групите. Има много неща общи, от които можем да започнем да работим. От утре започвам да работя за единението на своите съграждани", каза Милков.

Здравко Димитров (ГЕРБ), който стана кмет на Пловдив заяви, че трябва да бъде чут гласа на тези, които отбелязаха, че не подкрепят никого. Според него обаче криза в Пловдив няма.

Славчо Атанасов, който загуби балотажа в Пловдив, заяви, че няма смисъл да се цитират резултати от екзитполове, защото когато той участва те винаги са фалшиви.

"Те затова се и разпространяват, за да разколебават моя вот. И успяват. На първия тур това ми отне поне 6%", убеден е Атанасов.

Новият стар кмет на Варна Иван Портних заяви, че е убеден, че проектите на ГЕРБ ще бъдат подкрепени в общинския съвет.

"Искам да поздравя и колегите, печелим във всичките 12 общини. Вярвам, че получихме доверието на база на това, което успяхме да постигнем. Варна излезе от аварийната лента", каза Портних.

Според него ниската избирателна активност се дължи на проучванията, които още сутринта са му давали голяма преднина. Портних припомни, че само 500 гласа не са му достигнали, за да спечели още на първи тур.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който е на второ място във Варна, заяви, че това не е загуба.

"Ние се изправихме срещу всички парламентарни партии и имаме добър вот. Това е началото", каза Костадинов.

Георг Спартански, който спечели вота в Плевен благодари на всички, които са до подкрепи и са работили за неговата кампания. Той специално благодари и на семейството си.

"През последните 2 месеца бяхме подложени на нещо, което не си представях, че може да се случва в демократична държава в 21 век. То не бяха обиди, заплахи, лъжи, жълти сайтове. Това е недопустимо. Благодаря и на партиите, които на втория тур се обединиха по линията почтените граждани срещу нечестните изборни практики. Така показахме, че Плевен има лице, достойнство и не се предава", каза Спатртански.

Опонентът му Мирослав Петров призова да се изчака преброяването на бюлетините.

"Ние водихме коректна кампания, с нашия опонент се разминахме в приоритетите за Плевен. Ако преброяването потвърди статуквото - ние сме представители на различни институции, ще работим както досега, трябва да има комуникация. Нищо лично, на избори като на избори. Нещата са преодолими. Утре съм на работа като областен управител", каза Петров.

Новият стар кмет на Пазарджик Тодор Попов изтъкна, че е "може би единственият кмет на голям областен град, който е побеждавал 4 пъти големите политически играчи в страната".

"Това колкото е логично, толкова е и труд на нашата задълбочена работа през тези 12 години. Очаквах да победим и го направихме, няма значение какви са процентите, имаме 20% разлика, което ще се запази според мен", смята Попов.

Станислав Владимиров (БСП) е новият кмет на Перник. Той изтъкна, че е провел скромна кампания сред хората. Изтъкна обаче, че и неговите опоненти са допуснали грешки. Владимиров заяви, че ще търси подкрепата на общинския съвет, защото всички в него се перничани и милеят за града.

Йордан Йорданов (ДБГ и коалиция) печели Добрич по предварителни данни. Той заяви, че приема това победата си като голяма отговорност.

"Голяма подкрепа от нашите съграждани. Благодаря на всички, които излязоха да гласуват. Показахме най-доброто от себе си благодарение на другите кандидати. В момента вървят изключитлено много инфраструктурни проекти", каза Йорданов.

И допълни, че ще направи разпределение, според което всеки общински съветник ще отговаря за различен район на града.