„След приключване на преброяването ще искаме касиране на изборите за кмет на София.“

Това заяви председателят на Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова като граждански кандидат за кмет на София -  Никола Вапцаров, съобщиха от щаба на Манолова.

Причината за заявката са действия на председателката на ОИК- София Петя Витанова, става ясно от изявлението. 

„Пожелах да има открити и честни избори, така както досега ние водехме кампанията. За съжаление обаче, ГЕРБ, в лицето на председателя на ОИК Полина Витанова, реши отново да всее съмнения в честността на изборния процес“, обясни Вапцаров.

По думите му той е пожелал да влезе в зала „Арена Армеец“, където в момента се броят гласовете от втория тур на изборите в София. Вапцаров е поискал да влезе като председател на Инициативния комитет и като представляващ, който упълномощава всички останали представители:

„Беше ми отказан категорично достъп, като госпожа Витанова заяви, че съм представляващ, а не представител и трябва да упълномощя себе си“, обясни той.

И допълни: 

„Това, съчетано с десетките сигнали за купуване на гласове и манипулиран вот, както и драстичната разлика на екзит половете с данните на паралелното преброяване, ни дава основание да смятаме, че ГЕРБ манипулира изборния процес“, допълни той и заяви, че това е причината да искат касиране на изборите след приключване на преброяването.

По-рано вечерта - веднага след приключването на изборния ден, Вапцаров също намекна, че може да се стигне до оспорване на вота - но заради сигнали за купуване на гласове и нарушения в изборния ден. Условието за взимане на решение бе изчакването на окончателните резултати от преброяването на бюлетините. По думите на Вапцаров от БНТ имало възможност резултатите от екзиполовете да са грешни - защото е вероятно десни избиратели да не са си признавали за кого са подали вота си.

Причината за бъдещо решение дали да се оспорва изборния резултат Вапцаров формулира така:  

"Имаше огромни нарушения днес, аз лично съм пуснал 25 сигнала за купуване на гласове." 

По думите му в някои квартали са се виждали коли с пари или обещания първо да се гласува, след което ще се дадат парите.

"Първо ще следим много внимателно въвеждането на данните и ще изчакаме да дадем коментар дали ще обжалваме вота", каза Вапцаров.