Турция ще преговаря да получи технологията на зенитно-ракетните комплекси С-400 и да  ги произвежда съвместно с Русия, съобщи днес Ройтерс.

Това може да забави насрочената за догодина следваща доставка на такива ракети в Турция съобщи Исмаил Демир, шеф на Дирекцията на отбранителната промишленост пред Ен Ти Ви (NTV).

“Планираме графика за догодина”, е казал Демир, цитиран от агенцията. “За разлика от първата пратка, тук имаме съвместно производство и трансфер на технология. Това е отвъд “хайде ги да купим бързо и да ги инсталираме”.

“Концепцията за съвместно производство може да премести графика. Имаме някои чувствителности, що се отнася до това производството да бъде тук. Техническата работа продължава”, добавил той.

Демир е казал и че Русия е предложила официално на Турция свои изтребители Су-35 на мястото на американските Ф-35, от доставките на които Вашингтон изключи Анкара заради покупката на руските ракети. 

“Има оферта и ние я оценяваме”,  е казал Демир. “Не може да има такова нещо като “купуваме утре” в тези неща. Финансовите и стратегическите аспекти на офертата ще бъдат проучени, не може да има моментално решение… Не е правилно да се каже, че ерата на Ф-35 е свършила и че ерата на Су-35 започна, но ще оценим предложението.”