Хирурзи от Училището по медицина "Джон Хопкинс" в САЩ са присадили успешно пенис на тежко ранен в Афганистан млад войник, връщайки му способностите нормално да уринира и да прави секс, пише днес "Лос Анджелис таймс".

Пациентът, чието име не се споменава, е изгубил пениса, тестисите и по голямата част от двата си крака, когато настъпил мина в Афганистан.

Деветнайсет месеца след тежкия инцидент той поискал от лекарите да възстановят половия му орган с вече рутинна за САЩ операция, която включва изграждането му от кожа и мастна тъкан от ръката или бедрото плюс монтиране на помпа за осъществяване на ерекция.

Но при този пациент пораженията били толкова тежки, че се наложила трансплантация от починал донор - далече по-сложна операция, която се прави за четвърти път, пише изданието.

След излекуването на първоначалните му рани пациентът имал 1,5-сантиметров остатък от пенисна тъкан с уретер. Долната част на коремната му кухина е липсвала, отнесена от взрива. Много кръвоносни съдове, които нормално кръвоснабдяват пениса, също били унищожени или необратимо увредени.

За да извърши трансплантацията, екипът използвал опит от 100 трансплантации на ръце и 140 трансплантации на лица, извършени досега.

Тя е предполагала свързване на кръвоносни съдове по-тънки от човешка мигла и регенерацията на нерви. Пет години преди това екипът се е упражнявал върху човешки трупове и върху плъхове да свързва артерии, нерви и тъкани, които нормално се свиват при досега със студената стомана на хирургическите инструменти.

След операцията пациентът може да уринира нормално изправен върху двете протези на мястото на откъснатите му от мината крака, да има близка до нормалната ерекция и да стигне до оргазъм. Не може обаче да има деца, защото по етически съображения не са му присадени тестиси - те биха произвеждали семенна течност с гените на донора.

Според публикацията той "отново се чувства цял", живее независимо и се е върнал към нормални учебни занятия.

Той ще трябва до края на живота си да гълта лекарства, предотвратяващи отхвърлянето на присадените тъкани.

В 14-часовата трансплантация са участвали 35 специалисти. Тя е проведена през март 2018 година в Балтимор, но за нея първо съобщава днес медицинското списание "Ню Ингланд джърнъл от медисин" (New England Journal of Medicine)