На 9 ноември 1989 г., докато Берлинската стена пада и хората от двете й страни се прегръщат, един човек излиза от кома, в която е изпаднал три седмици по-рано в резултат на автомобилна катастрофа.

Той се събужда точно месец, преди да навърши 35 години, и по онова време е финансов министър на Люксеммбург.

Името му е Жан-Клод Юнкер - днес председател на Еврокомисията.

„Аз се събудих с кадрите от падането на Берлинската стена по телевизията. Чувството беше неописуемо - това беше повратен момент в световната политика и началото на нов живот за нашия европейски континент и лично за мен“, изтъква Юнкер в специално разпространено изявление.

То е по повод 30-ата годишнина от разрушаването на Стената.

„Когато през есента на 1989 г. хората излязоха по улиците, те рискуваха собствената си свобода, за да извоюват свобода за всички. Тяхната смелост събори стени, тяхната задружност вдъхнови Европа и света, а тяхната мирна революция промени хода на историята. Те излекуваха този континент, разделен от войни, и помириха неговата история и география. Хората сами написаха историята, вместо да се оставят тя да им се случва“, се казва в изявлението.

Именно по тази причина според Юнкер днес цяло едно поколение млади европейци да не познава друг живот освен в мир и свобода.

„Това е Европа, в която можем да пътуваме, живеем и обичаме през граници. Аз лично също винаги ще си спомням 9 ноември“, продължава Юнкер и разказва личните си преживелици.

Днес всички трябва да се борят за свободно и демократично общество в Европа също толкова решително, колкото хората тогава, завършва председателят на ЕК.