Историк с международна известност от Санктпетербургския държавен университет (СПДУ) е задържан по подозрение в убийство. Доц. Олег Соколов е заловен при опит да изхвърли в река Мойка пакет с орязани женски ръце. В дома му е открито разчлененото тяло на млада жена.

Заподозреният е един от основателите на движението за военноисторически възстановки в Русия, специалист по военна история на Франция и кавалер на Ордена на Почетния легион. Според съобщения в руските медии, жертвата е випускничка на СПДУ. По предваритени данни 63-годишният историк е бил близък с 24-годишната жена, а повод за убийството ѝ е кавга между двамата.

Сутринта на 9 ноември историкът е изваден от река Мойка и изпратен в болница с хипотермия. По данни от сайта на прокуратурата, в сака, който носел, „бяха открити две отделени женски ръце и газов пистолет“. Заведено е дело за убийство.

Според вестник „Невские новости” заподозреният е бил задържан, докато се опитвал да потопи в реката сак с човешки крайници – Соколов скочил във водата, тъй като чантата не потънала.

Сайтът 47news съобщава, че при обиск в квартирата му е открито разчленено женско тяло и окървавен трион. Според сайта, загиналата е 24-годишната Анастасия Ещенко. Местни медии съобщават, че тя е била близка с професора, имат съвместни научни проекти.

Сайтът dp.ru съобщава, че още в Мариинската болница Соколов е направил самопризнание. Той разказал, че с жертвата са били близки. Предишната вече между тях избухнал скандал и в състояние на афект и под влияние на алкохол той я убил.

„Когато разбрах какво съм направил, реших да се отърва от тялото“, е цитиран в сайта историкът.

Олег Соколов е роден през 1956 г. Той е доцент в катедрата по нова и най-нова история в СПГУ, специалист е по Наполеоновите войни. Член е на научния съвет на Руското военно-историческо общество, автор на множество статии за военната история на Европа, консултант на исторически филми за епохата на Наполеон. От 1998-а да 2002 г. е гост-професор в Сорбоната в Париж.

Името му бе замесено в два скандала през 2018 г. В първия по време на открита лекция в Института по история в Държавния университет в Санкт Петербург започнала свада, след като според сайта „Фонтанка” един от студентите обвинил историка в плагиатство. Същата година негова студентка бе обвинила Соколов във физическо насилие и опит за убийство. Тя твърди, че е имала интимна връзка с преподавателя. Нейната жалба до полицията бе публикувана от „Московский комсомолец”.

Площад Славейков.