Инициативният комитет за издигането на Мая Манолова за граждански кандидат за кмет на София ще внесе жалба в Общинската избирателна комисия за оспорване на изборните резултати от вота. ОИК се помещава с сградата на общината на ул. „Московска” 33.

Според комитета на Манолова искането за касиране на изборите съдържа доказателства за груби нарушения на изборните правила на балотажа, проведен на 3 ноември. Самата Манолова ще говори пред медиите, а половин час по-рано комитетът и започва да събира подписи под петиция с искане за промени в изборните правила. Сред исканията са връшане на машинното гласуване, отменено от ГЕРБ с промени в Изборния кодекс, както и въвеждането на електронно гласуване (волята за каквото бе отразена и в референдум, въпреки че резултатът от него не бе задължителен за Народното събрание - б.р.)

Кандидатката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спелечи пореден кметски мандат на балотажа срещу Манолова с около 20 000 гласа разлика.

Вотът "не подкрепям никого" в столицата също е около 20 000 гласа. От екипа на загубилата изборите кандидатка още преди втория тур сезираха прокуратурата за купуване на гласове в столични квартали с концентрирано ромско население, но според държавното обвинение сигналите не са съдържали никаква конкретика. И преди първия тур, и след крайния резултат от инициативния комитет говорят за нередности не само при гласуването, но и при отчитането на резултата и попълването на изборните протоколи, на база на които се обявява победител.

По процедура искането за касиране на местен вот се отправя към Административния съд чрез ОИК в 7-дневен срок след обявяване на резултатите. В случая срокът изтича утре. Съдът може да прецени да поиска повторно броене на бюлените, ако смята, че има достатъчно основания за това. 

 

До повторно броене на бюлетини - но за общински съвет - вече се стигна в Сливен.