Критиката на Макрон за НАТО е "опасна". Това сподели премиерът на Полша Матеуш Моравецки в интервю пред "Файненшъл таймс", цитирано от Ройтерс.

Френският президент обяви миналата седмица, че Алиансът е в "мозъчна смърт", като посочи липсата на координация и непредсказуемостта на Доналд Тръмп. Държавният глава на Франция също изрази съмнение относно водещия принцип на организацията - че атака срещу една от членките, трябва да се възприеме като атака срещу всички.

НАТО е "най-важният съюз в света, що се отнася до съхраняването на свободата и мира" и коментарът на Макрон, че държавите-членки не бива да разчитат взаимно да се отбраняват е "опасен", подчерта Моравецки.

"Мисля, че съмненията на Макрон могат да накарат останалите съюзници да се чудят за ангажимента на НАТО към колективната отбрана, дали Франция смята да го спазва. Надявам се, че все още може да разчитаме на Франция да изпълни задълженията си", заяви полският министър-председател. - "Франция влага под 2 процента от брутния си вътрешен продук в отбраната... Мисля, че си струва да се запитаме защо някои аспекти на НАТО не изглеждат така както желаем. И не става въпрос за липсата на ангажимент към Алианса, а по-скоро за липсата на реципрочност от страна на някои европейски съюзници", допълни той.

Франция традиционно заема противоречива роля в НАТО, като не участва в стратегическото военно планиране от 1966 до 2009 г., въпреки че е сред основателките на организацията. Все пак критиката на Макрон, месец преди срещата на върха на НАТО в Лондон на 4 декември, бе неочаквана.