Столична община трябва да публикува ежедневно данните за замърсяването на въздуха в страницата си в социалната мрежа фейсбук.

С това решение излезе днес Софийският градски съд, допълвайки постановлението си от юли месец, когато бе разпоредено СО да мие редовно улиците на града.

Данни за фини прахови частици и сега се публикуват на сайта на общината, но според съда е нужно те да са широко достъпни - и редовни публикации в най-голямата социална мрежа ще постигнат именно това.

Делото, заведено от НПО-та и граждани, обединени в "Група за чист въздух", бе отлагано многократно заради съдии, които си правеха отвод, преди да започне тази година. В хода му съдия Албена Ботева прецени, че са нужни привременни мерки.

 

Според предишното нейно определение е нужно машинно миене на основните улици на столицата два пъти месечно - от май до септември, а през останалата част от годината - веднъж месечно. То предвиждаше и план за изграждане на още велоалеи.

Сред другите нови добавки е и справка за извършените проверки за забранана влизане на камиони и строителни машини, които не отговарят на стандартите за изгорели газове, в центъра на града, както и план за засаждане на дървета през предстоящата 2020 г.

Делото, което цели да установи дали реакцията на кмеството през 2015-2017 г. е била ефективна, продължава. Чакат се експертни оценки на действията на общината.