Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София. Няма тежки нарушения на изборния процес, които да дават основание за касиране на изборите по отношение на работата на изборните комисии.

Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на бТВ в коментар има ли основание екипът на независимата (подкрепена от БСП) кандидатка за кмет на София да иска касиране на вота. Манолова изгуби на балотажа от Йорданка Фандъкова с 5% и вчера внесе жалба за редица царушения.

Днес обясни, че ЦИК не е запозната с представените документи, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия.

"Няма информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес или да са незаконосъобразни", посочи Андреев.

По думите му разминаването в някои от изборните протоколи от изминалите местни избори може да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол цифрите не са били правилно записани.

"Ако поправките са толкова съществени, че не може да бъде правилно отчетен резултатът, то има т.нар. сгрешен протокол, който се връща на ОИК и се предоставя втори протокол, който да бъде попълнен", обясни Андреев.

Говорителят на ЦИК заяви, че ако данните от действителните бюлетини бъдат обобщени, то процентът недействителни гласове не е толкова висок, колкото посочи преди няколко дни председателят на борда на "Информационно обслужване" Михаил Константинов. Според Константинов недействителните бюлетини са 661 000, или около 8 на сто.

"Не е чак толкова висок този процент с оглед на това, че са четири избора, които се провеждаха на места", смята говорителят.

Въпреки това Андреев смята, че е въпрос на анализ да се установят причините, довели до недействителните бюлетини. Според него има проблем с преференциите, тъй като или не са отчетени правилно, или са отбелязани грешно.

Той обясни, че ЦИК ще участва в обсъждане на изборите и Изборния кодекс, ако бъде поканена. Заявка за такива дебати даде още преди седмица президентът Румен Радев.

Експертът подчерта, че е важно да се разграничават някои от проблемите в изборния процес спрямо компетентността на избирателните комисии. Като пример даде купуването на гласове, което е извън правомощията на ЦИК или ОИК. По думите му организацията на местните избори е била на ниво.