БСП предлага да се създаде временна анкетна комисия за проблемите в изборното законодателство.

Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на брифинг след дебата за бъдещи изменения в Изборния кодекс, който партията инициира днес в Народното събрание. На него присъстваха депутати от БСП, ДПС, "Воля" и ВМРО. Нинова поясни, че идеята е комисията да е на паритетен принцип.

"Изразяваме общо съжаление, че от ГЕРБ не се отзоваха за дебата за проблемите в Изборния кодекс и оставаме отворени към тях", каза Нинова.

И допълни, че по време на местните избори е имало редица проблеми, които са изкривили вота. Нинова посочи, че по време на срещата всяка една от парламентарните групи е направила своята оценка и конкретни предложения за подобряване на изборното законодателство.

Според нея временната комисия трябва да обсъди машинното гласуване, машинното преброяване, изчистването на избирателните списъци.

"Целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, каквато е", заяви още лидерът на БСП.

Зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, също заяви, че участвалите в срещата са се обединили, че има проблеми в Изборния кодекс и в изборния процес.

"Доколкото ние днес водим един предварителен разговор без съгласието на нашите парламентарни групи, казахме, че пороците на Изборния кодекс са видими от цялото общество. Всяка парламентарна група изтъкна своето виждане. Обединихме се около това, че има два механизма, през които може да се реши проблемът. Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебатът, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го поправим с такава нарочна комисия", заяви още Цонев.

И допълни:

"Но не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите".

Малко по-късно шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че няма нужда от специална комисия за законодателните изменения - правната била достатъчна. Тя даде да се разбере, че преди да се пристъпва към консултации, трябва да се изчака анализът на Централната избирателна комисия. 

"Смятаме, че прибързаното поведение няма да бъде полезно за вземането на устойчиви и конструктивни решения в тази посока. Ще предоставим нашите предложения за промени на вниманието на колегите то опозицията. Разбирам, че госпожа Нинова е една амбициозна лидерка, която изпревари с тази среща даже президента Радев, но по отношение на изборните правила не бива да се бърза само, за да се обявиш за защитник на правилното изборно законодателство", посочи Дариткова.