Доналд Тръмп пряко е поискал от Украйна да разследва евентуалния му съперник в президентските избори, демократа Джо Байдън. Това заяви Бил Тейлър, изпълняващ длъжността на американски посланик в Украйна, който снощи стана първия публично разпитан свидетел в разследването за отстраняване на президента на САЩ от длъжност, предава Би Би Си.

Незаконно е кандидат за президент да иска помощ от чужбина за кампанията си. Демократите, които контролират долната камара на Конгреса, обвиняват Тръмп, че е блокирал военна помощ за Украйна на стойност $391 млн., за да принуди властите ѝ да разследват Байдън, който беше вицепрезидент на Барак Обама, предшественика на Тръмп. Последният отхвърля обвиненията и ги нарича "лов на вещици". Белият дом отказа да сътрудничи на разследването.

В подробно встъпително изказване Тейлър каза, че член на неговия екип (на име Дейвид Холмс според Ройтерс) е дочул телефонен разговор, в който президентът питал за "разследванията" срещу Байдън. Холмс е бил разпитан при закрати врати в петък.

Въпросният телефонен разговор е бил с Гордън Сондланд, посланикът на САЩ в Европейския съюз, за когото се твърди, че отговорил на президента от ресторант в Киев, че "украинците са готови да започнат".

След разговора членът на екипа "попита посланик Сондланд какво мисли президентът Тръмп за Украйна", каза Тейлър, цитиран от Би Би Си.

Той добави: "Посланик Сондланд отговори, че президентът Тръмп го е грижа повече за разследванията на Байдън".

 

Наблюдатели подчертаха, че руските служби биха могли лесно да подслушат обаждането, защото то е направено от ресторант, посочва Би Би Си.

По-рано този месец Тръмп каза, че "слабо познава Сондланд".

"Не знам нищо за това, за първи път го чувам", каза Тръмп пред репортери след изслушването на Тейлър.

Тръмп каза, че си спомня показанията на Сондланд, в които дипломатът каза, че е говорил с президента "съвсем кратко" и че Тръмп му казал "да няма услуга за услуга при никакви обстоятелства".

Той не си спомни телефонното обаждане, описано от Тейлър "дори ни най-малко" и каза, че "във всеки случай това е информация от втора ръка".

Разследването за отстраняване на президента от длъжност продължава вече повече от месец, но всички предишни изслушвания бяха при закрити врати.

Публичното изслушване в сряда беше първото, в което обществеността за първи път чу пряко свидетел и даде възможност на демократите и републиканците да спечелят избирателите.

Украинският външен министър: Не е правена пряка връзка между разследванията и военната помощ

Сондланд не е свързвал изрично предоставянето на военна помощ на Киев с разследване на Байдън и сина му, заяви днес украинският външен министър Вадим Пристайко, цитиран от Ройтерс.

"Посланик Сондланд не ни е казвал, и със сигурност не е казвал на мен, че има връзка между помощта и разследванията. Трябва да питате него", каза Пристайко, цитиран от агенция Интерфакс Украйна.

"Не съм видял да се прави пряка връзка между разследванията и помощта за сигурността. Да, разследванията бяха споменати в разговора между президентите, но не е имало ясна връзка между двете неща", добави той.