Тръмп е искал от Зеленски публично да обяви, че ще разследва "Бурисма" (компанията, където е работил Хънтър Байдън) и Джо Байдън.

Това сподели бившият американски посланик в Украйна Бил Тейлър по време на първото публично изслушване на свидетели по разследването за импийчмънт на Тръмп, което започна малко след 17 часа българско време в сряда. Заедно с него е изслушван заместник-асистента към Държавния секретариат - Джордж Кент.

Той допълни, че преди седмица държавен служител му е споделил, че е станал свидетел на телефонен разговор между Гордън Сондланд (посланикът на САЩ в ЕС) и Тръмп. 

От разговора се разбрало, че президентът се интересувал много повече от разследването на Байдън, отколкото от отношенията между САЩ и Украйна.

 

Няколко часа след началото на изслушванията на дипломатите Тръмп посреща в Белия дом турския президент Реджеп Ердоган. Пред журналисти той сподели:

"Това е лов на вещици, това е измама. Твърде съм зает, за да го гледам. Не съм изслушвал брифинг", отбеляза той, цитиран от "Си Ен Ен". "Използват адвокати, които са телевизионни адвокати".

Камарата на представителите вече публикуваха цитати от изслушванията на затворени врата, като и двамата недвусмислено заявиха, че смятат, че Тръмп е поискал от украинския президент Владимир Зеленски да разследва Байдън, в замяна на американска военна помощ на стойност 390 милиона долара.

Само двама американски президенти досега са били импийчвани - Андрю Джонсън и Бил Клинтън.

Адам Шиф

Заседанието бе открито от Адам Шиф - председателят на комисията по разузнаване.

Той изложи накратко събитията през последната половин година, като акцентира върху подозрителния телефонен разговор на Тръмп със Зеленски.

Шиф посвети внимание и на ролята на личния адвокат на държавния глава - Руди Джулиани.

"В началото на януари тази година личният адвокат на президента - Руди Джулиани, принуждаваше украинските власти да разследват "Бурисма" - най-големият производител в страната на природен газ, и семейство Байдън, тъй като вицепрезидентът Байдън бе възприеман като силен потенциален противник на Тръмп", заяви Шиф. 

 

 

Джо Байдън е сред фаворитите в надпреварата за номинацията на Демократическата партия през 2020 г., наред с Елизабет Уорън и Бърни Сандърс.

След като представи причината за разследването на Тръмп, Шиф попита:

"Това ли трябва да очакват американците от президента си? Ако това поведение не заслужава импийчмънт, тогава кое?"

След него говори Девин Нунес - водещият републиканец в комисията по разузнаването. Той използва времето, за да атакува Шиф за това, че не позволил да се интервюира Хънтър Байдън и че водят "ужасяваща" кампания срещу Тръмп.

 

Той напомни, че нито един републиканец не е подкрепил разследването за импийчмънт.

Няколко републиканци се опитаха да прекъснат изслушването на Кент, като попитаха Шиф за самоличността на човека, разкрил информацията за телефонния разговор между Тръмп и Зеленски. След като председателят неколкократно отказа, бе дадена думата на американския дипломат Джордж Кент.

Преди да започнат да говорят Кент и Тейлър положиха клетва.

 

Джордж Кент

Джордж Кент преди даде показания на затворни врата на 8 ноември, когато спомена за "трите думи, които Тръмп е искал да чуе: Разследване, Байдън и Клинтън".

В началото на изявлението Кент сподели данни около биографията си, като акцентира, че няма връзки с нито една от двете големи партии в САЩ.

След това описа нелеката съдба на Украйна през последните години и подчерта, че НАТО трябва да се сближи с Украйна и да помага за отбраната й от Русия.

Той също така критикува "някои американци", които се противопоставят на "държавните служители, които налагат интересите на САЩ в Украйна" (дипломатите в Украйна). 

Кент призна, че през 2015 г. е изразил несъгласие с назначаването на Хънтър Байдън в "Бурисма". Въпреки това дипломатът се противопостави на изявлението на републиканците, че може да става въпрос за корупция.

"Нека все пак бъда ясен - не съм ставал свидетел на опити на американски служител да защити казуса с "Бурисма", допълни той.

Кент приключи изявлението си и даде възможност на Бил Тейлър да говори.

Бил Тейлър

Още в самото начало той заяви:

"Както комисията е наясно, аз писах, че задържането на военна помощ в замяна на съдействие за политическа кампания в САЩ е лудост. Вярвах го тогава, вярвам го и сега".

По време на конференция на 18 юли служител на Службата за управление на бюджета е споделил, че помощта за Украйна е задържата и че "не може да обясни защо".

Той сподели за наличието на "обикновен канал" и "необикновен канал", като вторият е бил неофициален и е нямал пряка връзка с Конгреса. Тейлър е участвал заедно с други дипломати. Според него "те са разделени" и често несъвместими един с друг.

Тейлър също критикува грубия подход на Вашингтон към Украйна, като посочиха, че САЩ имат интерес да поддържат добри отношения със страната и да не задържат военна помощ за Киев, която е важна за отблъскването на Москва.

По думите на Тейлър един от служителите в Киев е дочул разговор между Тръмп и Сондланд - американският посланик в ЕС, на когото в последния момент Белия дом забрани да дава показания.

Президентът е искал да разбере за "разследванията". Според служителя Тръмп се интересувал много повече за разследването на Байдън и сина му отколкото за политиките между САЩ и Украйна.

Тейлър добави, че няколко дипломати се опитвали да разговарят с американския държавен глава, за да го убедят да отблокира военната помощ.

"Започнах да се страхувам, че дългосрочната подкрепа на САЩ за Украйна се променя", сподели Тейлър.

Тейлър обяви, че на 27 август Болтън е посетил Киев и се е срещал със Зеленски. Тейлър се е оплакал пред тогавашния съветник по национална сигурност за задържането на помощите. Болтън споделил, че трябва да се изпрати веднага съобщение на Помпео, в което е описано задържането на военната помощ.

Тейлър твърди, че Зеленски е започнал среща с Пенс като го е попитал за военната помощ, когато двамата са се срещнали в началото на септември в Киев.

В разговор със Сондланд, посланикът на САЩ в ЕС е казал на Тейлър, че Тръмп иска Зеленски да каже публично, че "Бурисма" и Байдън ще бъдат разследвани.

"Той (Сондланд) каза, че Тръмп е искал Зеленски в "обществена кутия" като публично да обяви започването на разследвания".

Това се случва на 26 юли - ден след паметния разговор по телефона между двамата президенти.

 

 

Според Тейлър това също разкрива, че:

"Официалната външна политика на САЩ е подкопавана от Руди Джулиани."

В края на речта си Тейлър заяви, че ако САЩ "вярват в принципа на суверенитета", трябва "да подкрепят Украйна срещу тормозещия я съсед".

Той посочи, че има "две истории за Украйна" - Джулиани, странични канали, намеси на избори, схеми, в които "Украйна е просто обект".

Във втората "Украйна е субект" - "млади хора, с млада нация, която е готова да се присъедини към европейските институции". Хора, които се стремят към демокрацията.

След това конгресмените започнаха да задават въпроси на Тейлър и Кент.  

Акцентът бе поставен върху липсата на основателна причина да се задържа военна помощ за Украйна, "освен за домашна политическа кампания", по думите на Тейлър. Според двамата дипломати американското съдействие е в "интерес и на Украйна, и на САЩ".

Доналд Тръмп

По време на въпросите Тръмп наруши мълчанието си в "Туитър" (нищо, че бе обещал, че няма да следи изслушването) и сподели драматично видео с надпис: "Демократите поставят политика пред страната".

 

Минути след това във профила му бе споделено предварително записано видео. Президентът споделя, че "се опитват да ме спрат, защото се боря за вас. Никога няма да позволя на това да се случи".