Правилото да не се плаща първият ден на болничния няма да важи при болно дете или при трудова злополука. Това уточни в петък по Нова тв председателката на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова.

"Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

Предложението за неплащането на първия ден на болничните дойде вчера след коалиционен съвет на управляващите и предизвика бурни реакции. Против веднага се обявиха от двата синдиката. Работодателите го подкрепят.

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните през последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефекта го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много", каза днес Стоянова.

Според нея проблемът с болничните бил много голям, както и с инвалидните пенсии.

„Но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, смята депутатката.

Тя твърди, че ще има два ефекта от новата мярка. Единият - икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има общо намаляване на болничните.

"Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв. Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова.