Пленумът прие решение за започване на процес на нови избори в партията - през април, преди конгреса, ще имаме пряк избор на председател, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, след края на пленума на партията.

Заседанието продължи над седем часа.

"Приехме решение структурите по места да започнат анализа всяка една конкретно за своя резултат, рече Нинова, цитирана от агенция “Фокус”. - Ще стартираме отчетно-изборната кампания от 1 декември и през април преди конгреса да имаме пряк избор на председател.

В отчетно-изборната кампания да се отчете изтеклият мандат, анализът на резултатите и да се номинират от структурите по места кандидатури. Ще имаме нови общински председатели, нови областни председатели, предложения за делегати на конгреса, номинации за председател с пряк избор и т.н. Започваме този процес на нови избори в партията. Ние го наричаме цикъл - отчет и избори."

Преди пленума лидерката беше критикувана за пореден път от Сергей Станишев.

„Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на пленума нямаше дискусия по този въпрос”, така Нинова коментира желанието на 50 социалисти, изготвили алтернативен анализ на изборите и поискали оттеглянето й.

Решението за пълен цикъл от избори в БСП бе сред точките на пленума. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-ия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7-8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години.

Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията. След промените в устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП, припомня “Фокус”.