Темата за предстоящ извънреден конгрес на БФС остана водеща и след мача България - Чехия (1:0), донесъл първата и единствена победа за селекцията ни в квалификациите за Евро 2020.

В предишните дни се очертаха лагери, колкото и основните фигури в тях да твърдят, че са единомишленици. Йордан Лечков се самопровъзгласи за и.д. шеф на БФС в качеството си на първи вицепрезидент. Той ясно заяви, че конгрес може да се свика само ако най-малко една трета от клубовете го поискат с подписка, както е записано в устава на БФС.

И обжалва вписването от съда в Търговския регистър на Михаил Касабов, приел поста на временен шеф, тъй като Лечков в началото се отказа заради местните избори, на които беше кандидат за кмет на родния си Сливен.

Снощи стана ясно, че Касабов твърдо иска конгрес. Както и спортният министър Красен Кралев, който първи пожела оставката на Борислав Михайлов след 0:6 срещу Англия и расисткия скандал. 

"На 28 ноември ще има Изпълком. Този месец - да. На него ще се реши кога ще бъде следващият конгрес", заяви Михаил Касабов пред журналисти.

"Г-н Лечков отговаря за националния отбор. Не, той отговаря за националния отбор, а дали е президент... Кой е президент ли? То пише. Не, няма проблем, никакъв. Отношенията между мен и Йордан Лечков са чудесни - питайте го него. Отдавна седим на една маса, от много години. Питайте го него относно президента", добави дългогодишният международник на футболната ни централа.

Красен Кралев призова за реформи в българския футбол с акцент върху работата с децата и юношите.

"Надявам се на по-добри дни, трябва да направим сериозна реформа в детско-юношеския футбол, за да тръгнем напред и наистина да успеем да гоним реални цели, каза Кралев. - Чакаме конгрес, който да донесе необходимите промени. Нашата работа е да предвидим демократичен избор.

Господин Лечков има законно право да подаде своите претенции. Има Изпълком и БФС, има ръководни органи, които да вземат решения. Надявам се на конгреса да има свежи идеи и да тръгнем по нов път, който да включва работа в детско-юношеските школи."

„Не искам да спекулирам дали ще се класираме. Ние трябва да гледаме по-мащабно. Това ще стане с работа в детско-юношеския футбол и чак тогава ще съм оптимист“, завърши спортният министър.

Йордан Лечков обяви, че от медиите научил, че Ивелин Попов се отказва от националния отбор. Капитанът говори за това на пресконференция преди мача с Чехия.

“Рано или късно ще има конгрес. Това е отделна тема. Ако искате, следващата седмица (настоящата, бел. ред.) да отделим един ден и да си говорим на тази тема.

Какво значение има кой е президент? Да ви кажа - все още е Боби Михайлов. Прочетохте ли устава? Има ли подадена оставка? От кого е подадена? Оставката може да се приеме само на конгрес. Четете устава! Не искате да чуете какво ви казвам. В устава пише кой може да свика извънреден конгрес”, така Лечков комуникираше с журналистите снощи.

Националният отбор пък беше завладян от еуфория.

Кирил Десподов заяви, че е готов да стане лидер на тима след оттеглянето на Ивелин Попов.

Божидар Краев декларира готовност да носи фланелката с номер 10.

А самият Попов беше категоричен, че връщане назад няма, независимо от молбите на селекционера Георги Дерменджиев.