НАТО има намерението да обяви Космоса за своя нова оперативна сфера, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той говори по повод утрешната среща на външните министри на страните членки в Брюксел. От българска страна ще участва вицепремиерът и дипломат номер 1 Екатерина Захариева.

Столтенберг обаче побърза да уточни, че там няма да бъдат разполагани оръжия.

„Надявам се министрите да постигнат съгласие за признаването на Космоса за област на действие, така както въздушното, сухоземното, морското и киберпространството. Космосът е основен елемент от защитата и въздържането на Алианса за ранното предупреждение, комуникация и навигация. Около 2000 спътника в момента обикалят в орбита около Земята, като половината от тях са собственост на страни членки на НАТО. Така че признаването на Космоса за сфера на действие ще бъде ясен знак, че продължаваме да укрепваме нашата въздържаща и отбранителна сила във всички области“,  заяви генералният секретар на пресконференция.

Съвсем логично му бе зададен въпросът как би отговорил на думите на френския президент Еманюел Макрон отпреди няколко дни, че НАТО е в мозъчна смърт. Още повече че Столтенберг ще бъде на посещение в Париж през идната седмица.

„Моето послание е, че НАТО се адаптира и отговаря на реалностите. Това, което Америка и Европа правят заедно, не сме правили от десетилетия. Освен това САЩ не се оттеглят от Европа, а на практика увеличават присъствието си. Те изпращат повече военни, има повече учения, правят и повече инвестиции във военната инфраструктура в Европа. Същевременно европейските съюзници напредват“, отговори той.

Йенс Столтенберг каза още, че след „Брекзит“ Европа няма да може да се защитава сама:

„80 на сто от разходите за отбрана на НАТО ще идват от съюзници извън общността. Така трансатлантическите връзки стават жизнено важни за сигурността на Европа.“

Той допълни, че през последните 5 години разходите за отбрана в страните от пакта са се увеличили безпрецедентно. Инвестирани са стотици милиарди долари. Столтенберг увери, че това темпо ще се запази.