Противовъздушната отбрана на Сирия е отблъснала рано днес израелска въздушна атака срещу столицата Дамаск и е свалила повечето ракети, изстреляни от Израел, преди да достигнат целите си, съобщи сирийската държавна информационна агенция САНА, цитирана от Ройтерс.

От шрапнели обаче са загинали двама цивилни сирийци, а няколко са били ранени.

Двадесет и три са жертвите на среднощните израелски въздушни удари в Дамаск и неговото предградие. Сред жертвите има 16 чуждестранни бойци, чиято националност засега не се уточнява, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Ударите бяха нанесени срещу позиции на сирийския режим и на съюзнически ирански сили. По-рано бе съобщено за 11 убити бойци, от които 7 чужденци.

Телевизия "Ал Хадас", цитирана от ТАСС, съобщи, че най-малко седем сирийски войници и 16 ирански военни съветници са загинали при въздушните удари.

Ракетите поразили няколко армейски позиции в района на Кунейтра, на 40 км от Дамаск, както и военни обекти в столичните предградия Кисуа и Кудсия, на които се намирали иранските съветници.

По данни на телевизията една от израелските цели бил щабът на батальона "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, разположен близо до международното летище в Дамаск.

Сирийски военен източник съобщил на електронното издание "Ал Масдар", че от 18 изстреляни ракети 11 улучили целите си, а останалите били свалени от наземните средства за ПВО.

БТА