Управителят на ВиК в Перник Иван Витанов ще бъде освободен от поста заради водната криза в града. Това се разбра след среща на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков с новия кмет на Перник Станислав Владимиров. 

Причините за уволнението са късното уведомяване за проблема с критично ниските нива на язовир "Студена" и водния режим, на който областният град е от понеделник, както и липсата на достатъчно информация, което е довело до напрежение сред хората, заяви още Нанков. Той заяви още, цитиран от бТВ, че вижда пропуски в справянето с безводието и режима. Градът няма резервен източник на вода, а първите проби от язовир "Диканя" показват, че той не може да се ползва за питейни нужди.

Граждани на Перник излязоха днес на протест, като настояха именно за незабавното отстраняване на Витанов от ВиК дружеството. Имаше и опит за нахлуване в сградата, но полицията го спря.

Именно заради недоволството Нанков отиде в общината. ВиК дружествата пък са на подчинение на регионалното министерство.

Според зам.-министъра има и други пропуски, извън случващото се с критично ниските нива на язовир "Студена". При предишния програмен период общината е пропуснала възможността да кандидатства за европейско финансиране за подмяна на старата видопреносна мрежа. В момента тече ремонт и на стената на язовира. По думите на Нанков вече има приет проект и ще се подмени изцяло водопреносната мрежа на град Перник през новия програмен период. Проектът ще се реализира и има намерени пари за това, обясни Нанков.