Със свое решение от днес Министерския съвет одобри промени във Валутния закон, с които се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Например - длъжници на държавата, които имат неплатени задължения, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. 

Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице ще му правят щателна проверка. Извън това остава правилото, че всички лица, които напускат границите на Европейския съюз, ще са задължени да декларират суми за над 10 000 евро.

Друга част от промяната предвижда и допълнителна глоба за хората, които не декларират изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Наказанието ще бъде 1/5 от стойността на металите. Ако обаче те са укрити по специален начин, тоест е ясно, че притежателят им се е опитал да ги скрие, глобата ще бъде по-голяма - до 1/4 от стойността.  

Важна промяна има в режима на конфискация на недекларираните суми. Досега българското правителство изземаше цялата непредставена пред митничарите сума, но ЕС отдавна изискваше от нас да променим тази практика. Така че вече се предвижда "адекватно определяне на размера на глобата - част от размера на стойността на предмета на нарушението."

Основната причина властите най-накрая да се съгласят с тази промяна - през юли на тази година Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България, заради недостатъчно ефективни и непропорционални на извършените нарушения санкции в съответния закон и Наказателния кодекс. Според мнението на ЕК българските нормативни правила са в разрез с европейските регламенти. Поради тази причина и МФ предлага промени на Валутния закон.