Сърбия разследва руски дипломат по обвинение в шпионаж, предаде Ройтерс.

Президентът Александър Вучич е наредил разследването, след като в интернет се е появил клип, на който се вижда как заподозреният предава плик с пари на сръбин, който после ги брои. 

Агенцията се позвава на туит на българския журналист Христо Грозев, който е постнал видеото социалната мрежа.

 

 

Според Грозев заснетият руснак е помощник военния аташе в руското посолство в Белград Георгий Клебан. Радио "Свободна Европа" цитира сръбското външно министерство, че Клебан е заемал този пост до юни 2019 г. Руското посолство още не е отговорило на въпросите на радиото по случая.

 

 

Сръбската Агенция за сигурност и информация е потвърдила автентичността на видеото, посочва Ройтерс.

На него се вижда как двамата мъже се срещат в Белград, разменят пликове, пията бира, след което единият от тях отваря плика и брои парите, които са в него.

 

 

Министър-председателката Ана Бърнабич потвърди пред сръбския всекидневник "Блиц" заповедта на Вучич и каза, че ако подозренията се потвърдят, това би било "сериозен въпрос и проблем".

Ройтерс отбелязва, че Сърбия е лоялен руски съюзник на Русия на Балканите, зависим от руския газ, отбранителни технологии и въоръжения и политическата подкрепа на Москва против независимостта на Косово.

Агенцията посочва, че сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович е заминал в сряда за Мосва за разговори по "предизвикателства към сигурността" и "сътрудничество в борбата с престъпността" с шефа на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Кабинетът на Стефанович, не е коментирал дали пътуването е свързано с видеото.

През октомври шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришикин каза, че Русия и Сърбия провеждат "сложни взаимни операции" да защитят външните си интереси, без да даде повече подробности, припомня Ройтерс.