Евродепутатите ще гласуват за новата Еврокомисия следващата седмица, обяви преди малко председателят на Европарламента Давид-Мария Сасоли.

Това ще стане на пленарна сесия на 27 ноември в Страсбург.

Новата Комисия ще започне с 27 членове, без британски представител. Така тя ще може да заработи на 1 декември. Срокът е един месец по-късно от първоначално предвидения. Причината е отхвърлянето на  кандидатите от Франция, Унгария и Румъния. Те трябваше да бъдат заменени с други.

Юридическите служби на Еврокомисията и на Съвета на ЕС са преценили, че предвид ситуацията във Великобритания новата ЕК може да започне работа без представител на Лондон, допълни Сасоли. Такъв още не е номиниран, като премиерът борис Джонсън се оправдава с предстоящите избори на 12 декември. Утре в полунощ пък изтича срокът, даден от ЕК на Великобритания да посочи свой кандидат. В противен случай Брюксел ще заведе процедура за нарушение.

Най-късно на 31 януари 2020 г. пък Обединеното кралство трябва да напусне ЕС.

Днес Конференцията на председателите, състояща се от Сасоли и лидерите на политическите групи в ЕП, приключи процеса на изслушване на кандидат-комисарите.

„Изслушванията бяха подробни, а понякога и трудни, но те дават уникална и прозрачна възможност на евродепутатите да се убедят дали номинираните са готови за постовете си“, изтъкна Сасоли.

Полякът Януш Войчеховски и французойката Силви Гулар бяха принудени да се явят на второ изслушване, след като депутатите4 решиха, че те не са достатъчно убедителни. След втория път Гулар бе отхвърлена.

Докато румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани изобщо не бяха допуснати до изслушване. Те бяха спрени от Комисията по правни въпроси, която ги уличи в конфликт на интереси.

Добавят "култура" в ресора на Мария Габриел

Същевременно в ресора на българската еврокомисарка Мария Габриел трябва бъде включена думата "Култура", допълни Сасоли. В момента нейният портфейл е "иновации и младеж". Редица евродепутати, както и министри на културата са поискали добавката да бъде направена.

Днес с разрешението на Конференцията на председателите бяха официално разпространени писмата за оценка на кандидатите, изготвени от отговорните комисии в ЕП. От тях се вижда, че оценката на Мария Габриел е сред най-високите.