Нелепо, невярно, неотговарящо на истината - така вицепремиерката и министър на външните работи Екатерина Захариева нарече обвинението срещу България, че шпионирала Сърбия, дошло от сръбски депутат преди ден.

То е част от коментарите на шпионския скандал, който тече в западната ни съседка, след като руски дипломат бе записан да предава пари на сръбски гражданин. Тече разследване по случая. Видеото бе публикувано и от българския журналист Христо Грозев в туитър. Според него заснетият руснак е помощник-военният аташе в руското посолство в Белград Георгий Клебан. Радио "Свободна Европа" цитира сръбското външно министерство, че Клебан е заемал този пост до юни 2019 г. 

Депутатът, обвинил България, е Милован Дрецун, който обяви:

„Искам да ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държави като България, Хърватия, Северна Македония. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие.”

„Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат към България. Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а е от друга държава. Нека не прехвърлят от болната на здравата глава. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения  и категорично ги отричаме”, отвърна тази сутрин пред Нова тв Захариева. 

И допълни:

„В никакъв случай тези нелепи обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство, което има между двете държави.”

„Надявам се това да е мнение на конкретния депутат, а не на висшето ръководство и на президента Вучич. Надявам се това да не е официална сръбска позиция. До момента не съм чула да е такава”, каза още тя.

Захариева уточни, че България е приятелска държава на Сърбия, развиват се общи проекти. Ще бъде потърсен отговор от дипломатическото представителство на съседите в София, допълни тя. 

Вицепремиерката коментира и очакванията на България за предстоящото официално посещение на премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп. Тя ще се случи на 25 ноември. По думите на Захариева визитата на Борисов се планира от началото на годината и е постигнато исканото от България - разговорът с Тръмп да се осъществи в рамките на 2019 г. 

Според Захариева тази среща е много важна, а сред темите, които ще се обсъждат, са икономическото сътрудничество, енергийната сигурност, очакваната подкрепа от САЩ за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и растеж (ОИСР).

"Всеки път поставяме и въпроса за визите. Разбира се, не е приятно, че страната ни остава сред 4-те страни в Европа с  визи, след като това изискване отпадна и за Полша. Да, има много ясни правила за отпадане на визовия режим - отказите за издаване на виза на български граждани трябва да паднат под 3%, в момента са около 11%.

 Но трябва да се гледат и другите условия - например колко български граждани са просрочили своите визи, а те са изключително малко", обясни Захариева.

По думите на вицепремиерката връзката между САЩ и Европа въпреки всичко винаги е била силна и трябва да остане такава, защото "споделяме общи демократични ценности"

Захариева обяви, че не е проследила посещението на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в САЩ в качеството му на председател на собстената му неправителствена организация. И отрече то да има каквото и да било общо с визитата на Бойко Борисов в Белия дом. 

По отношение на НАТО в навечерието на 70-ата годишнина от създаването му Захариева, която се върна от съвета на външните министри от Алианса, заяви, че може да има различия в рамките на ЕС и това е нещо нормално. Въпросът според нея е тези различия да не излизат през медиите, а да се обсъждат в рамките на срещите между страните членки. 

По думите й позицията на България не е, че НАТО е в мозъчна смърт, както заяви френският президент Еманюел Макрон. А последният съвет "не е бил лесен" за френския представител там.