Точно след брилянтния албум Hexed нещата за финландските мелъди-дет метъли Children of Bodom изглеждат по-зле от всякога. Лидерът Алекс Лайхо няма хора, защото трима напуснаха вкупом, а скоро може би няма да има и име, което може да използва.

Последният, 10-и албум на Алекси и верните му (доскоро) съратници излезе на 8 март.

Това е откриващата This Road:

А рифовете, които изобретява фронтменът, са наистина забележителни...

Тогава обаче - в началото на ноември, дойде изявлението на трима дългогодишни членове на бандата, че ще изсвирят последното си шоу заедно, наречено A Chapter Called Children Of Bodom, през декември в Хелзинки. Това ще бъде последният концерт под това име за барабаниста Jaska Raatikainen, басиста Henkka Blacksmith и кийбордиста Janne Wirman.

„С натежали сърца обявяваме, че 2019 ще бъде последната за настоящия състав на Children Of Bodom. След почти 25 години с Bodom, хиляди концерти и 10 албума, настъпи моментът Henkka, Janne и Jaska да се оттеглят и да променят житейската си посока“, се казва в официалното изявление на групата.

„И на тримата ще им липсват феновете и поддръжниците във всеки град и държава, в които бандата е свирила. Последното шоу на настоящия състав ще бъде на 15 декември в Ice Hall в Хелзинки. Alexi и Daniel ще направят отделни извления за намеренията си да продължат да създават нова музика в бъдеще. Благодарим ви за всичко.“

Така практически Алекси остава само с "новобранеца" ритъм китарист - Daniel Freyberg.

Ето и може би най-мелодичния сингъл от Hexed - Under Grass And Clover.

Children of Bodom са едни от най-добре продаваните финландски артисти за всички времена, научаваме от Уикипедия - с над 250 000 реализирани копия по цял свят.

Сега обаче на лидера Алекси Лайхо може да му се наложи да изостави името Children of Bodom за следващия си проект заради спора, който възникна с напусналите скоро 3-ма "лонг таймери".

Финландското сп. Soundi, цитирано от zrockradio.bg разкрива, че правата върху името Children of Bodom се държат от AA & Sewira Consulting Oy – фирма, собственост именно на Raatikainen, Seppälä и Wirman. На 28 юни триото е подало молба в Националния борд за патенти и регистрации на Финландия, която е била удовлетворена за 5-годишен срок, с начало смятано от 1 октомври 2019 г. В резултат на това Лайхо, който е вокал, китарист и основен автор на песните в Children of Bodom, няма право да използва името на групата без изричното позволение на Wirman, Raatikainen и Seppälä.

Лайхо признава, че в лагера на Bodom от доста време се е натрупвало напрежение:

„Оригиналното решение да приключим а групата в този й състав дойде, когато другите казаха, че повече не могат така. Има си семейни причини за това и аз уважавам решението им. Самият аз имам жена и доведена дъщеря в Австралия, и жена ми разбира стила ми на живот. През повечето време ме няма, но винаги си идвам у дома и тогава съм отдаден на семейството си 100%. Нищо не е по-важно за мен от това.“

 

 

(Горе - любителско видео от концерта в Ростов на Дон през октомври)

Според него нещата са преминали критичната точка по време на концерт в Русия миналия месец.

„Много се карахме в групата и честно ще си призная, че тези караници бяха главно по моя вина“, признава той. „Всичко винаги започваше с недоразумение.“

Отношенията в групата толкова се влошили по време на турнето в Русия, че изглеждало, сякаш Children of Bodom ще се разделят там още тогава, но в крайна сметка успокоили топката достатъчно, за да решат да предприемат стъпката след датите във Финландия.

„От правна гледна точка може би няма да е добра идея да продължа под името Children of Bodom“, коментира Laiho. „Може би името на новия състав ще бъде малко трансформирано по някакъв начин. Или пък ще остане само Bodom, или заглавието на някоя наша песен. При всички случаи трябва да е име, което ясно да показва, че става дума за същата група.“