Продемократичните сили в Хонконг отбелязаха безапелационна победа срещу прокитайския естаблишмънт на избори за районните съвети на острова на 24 ноември, съобщи Ройтерс. Те си осигуриха почти 90 процента от вота - 396 от всичките 452 места.

Главната администраторка на територията Кари Лам обяви, че правителството е очаквало резултатите и пожела "мирното, безопасно и порядъчно положение да се задържи".

"Има различни анализи и интерпретации в общността по отношение на резултатите и мнозина са на мнение, че резултатите отразяват недоволството на народа от сегашната ситуация и дълбоко прикритите проблеми на обществото", сподели тя.

Когато към полунощ местно време провалът на пропекинския елит започна да става все по-явен, в някои от избирателните секции протестиращите започнаха да празнуват и да скандират един от популярните слогани през последните 6 месеца:

"Освободете Хонконг! Революция Сега!"

Някои от победителите отбелязаха, че натискът върху Лам ще се увеличи.

"Това е силата на демокрацията. Това е демократично цунами", обяви Томи Чонг, бивш студент и лидер на протестите, който спечели място в регион близо до границата с Китай.

"Тези избори показват, че централното правителство трябва да се съобрази с призивите на демократичната система", обяви Лу Чи Уай - председателят на Демократическата партия. "Днешните резултати са първата крачка по дългия ни път към демокрацията".

Преди 4 години продемократичните сили спечелиха около 100 места в районните съвети. В неделя почти три милиона души гласуваха - рекордните 71 процента от избирателите, което е близо два пъти повече в сравнение с 2015 г.

"За подобна мащабна загуба ние не желаем да търсим извинения и причини", обяви Стари Ли - председателката на най-голямата пропекинската партия - Демократически алианс за подобряването и прогреса на Хонконг.

Тя съобщи, че партията е отказала да приеме оставката ѝ в понеделник сутринта.