"Това е прекрасна идея. Ако г-н прмиера (Бойко Борисов - б. р.) успее да убеди президента Путин да трансформира своите военни кораби в платноходки много ще се зарадвам, но честно казано малко се съмнявам."

Така бившият външен министър Соломон Паси коментира пред бТВ. идеята за създаване на база на НАТО в Черно море и коментарите на премиера Бойко Борисов, че той иска да вижда само "платноходки, яхти, туристи - мир и любов".

Изказването на Паси бе по повод срещата между Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Относно думите на Борисов, че във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, Паси заяви, че това е стъпка към създаване на военноморска база у нас, от каквато имаме нужда.

Според Паси темата за отпадането на визите не е най-важната в българоамериканските отношения и въпросът е поставен официално още от 2003 г.

"Това, че още малко български мозъци ще могат да отидат свободно в САЩ, от една страна е добре за тях, но от друга е двузначно за нас като държава", изтъкна Паси.

Относно броя на отказаните визи, които по данни на Паси са около 10%, той поясни, че в случая не трябва да се работи в проценти, а в абсолютни стойности. 

По отношение на енергетиката той обясни, че "е прочел между редовете", че има разногласия между двете страни по отношение на АЕЦ "Белене", но тепърва ще се правят анализи.

"Инвестиции винаги трябва да очакваме, но те не стават със срещи, а с условия. Инвеститорите гледат как се държим със съществуващите инвестиции. Искат да видят стабилност, спокойствие", каза още Паси.

Според него България не винаги осигурява подобна стабилност и спокойствие.

Паси изтъкна, че отношенията между България и САЩ нито започват днес, нито свършват утре.

"Ако трябва да извлечем една ключова дума, под чийто надслов минават и срещата, и отношенията със САЩ, тя е сигурност, отбрана, защита".

Това каза Паси в отговор на въпрос дали покупката на изтребителите F-16 и енергийните проекти са били основната движеща сила за срещата Борисов - Тръмп.

Възможността за строеж на АЕЦ "Белене" и с американско участие бившият външен министър коментира така:

"САЩ не са инвеститори, а продавачи на оборудване в този проект. Всеки продавач би се зарадвал да си продаде стоката".

Паси изтъкна и че нещо, смятано за екзотично, е било прието от премиера Борисов, а именно искането на Атлантическия клуб Тръмп да бъде поканен на голф игрището на Перелик край Смолян.

"Виждаме, че на Тръмп е връчена почетната членска карта за асоциацията, което е прекрасна стъпка към реализирането на идеята", посочи Паси.

Според Паси среща между Борисов и Тръмп в София е малко вероятна. Причината е, че нямало причина те да се виждат отново в следващите 6 месеца, след като всичко вече било изговорено. След този период пък Тръмп щял да е в пика на президентската си кампания и нямало да му е до посещения в чужбина, смята Паси. Така че е малко вероятно, но дано, заключи той.