Пожар избухна в УМБАЛСМ "Пирогов" след взрив, а двама пациенти загинаха.

Пламъците са лумнали около 4 ч. тази сутрин. Жертвите са пациенти на 55- и 68-годишна възраст. По-възрастният от двамата загинали е бил с белодробна недостатъчност и се е налагало да му се подават големи количества кислород, съобщи и.д. директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Другият пациент е постъпил в отделението същата вечер.

32-ма пациенти са били изведени от отделението, където е започнал пожарът. Има и срутена стена в отделението от взрива.

Огънят е овладян за около половин час, като на място са изпратени 12 противопожарни автомобила.

Там бяха и министрите на вътрешните работи и на здравеопазването Младен Маринов и Кирил Ананиев.

"Предприети са необходимите мерки, за да ограничим щетите от пожара в болницата. Има двама загинали. Другите са евакуирани, няма опасност за тях", заяви на извънреден брифинг рано тази сутрин Маринов.

Той увери, че не става дума за терористичен акт. В момента се работело по установяване на причините за тежкия инцидент.

"Работим и по версията за взрив на кислородна бутилка", каза още МВР шефът на ранния брифинг. По-късно стана ясно, че е система за подаване на медицински газове.

"Създадена е необходимата организация. Бързата намеса на екипа на "Пирогов" и на пожарната са намалили щетите. Срутването не застрашава дейността на болницата и сградата", допълни министърът.

По думите на Габровски всички пациенти са в добро състояние.

"Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние", посочи той. 

Габровски допълни, че голяма част от болните в отделението, в което е възникнал пожарът, са на кислородна терапия, "така че там е нормално да има повишени нива на кислород".

Близките на починалите са уведомени, заяви Ананиев на извънредния брифинг.

"Взети са всички необходими мерки. Няма опасност за живота на пациентите. След извършването на следствените действие те ще бъдат върнати в болницата", посочи той.

Пряко застрашен е бил животът на 80 души.

Болницата към момента работи нормално. Единствено в шоковата зала ще има затруднения да се приемат паценти, каза д-р Габровски.

Версиите

По думите на проф. Габровски в разрушената стая не е имало газова бутилка, а е функционирала система за подаване на кислород.

„Нова е, реновирани са щранговете, те няма как да са стари, постоянно се контролират”, подчерта лекарят. Той не коментира какви може да са причините инсталацията да се взриви.

Според неофициална информация на Нова тв взривът е бил причинен от цигара, запалена от пациента, който е постъпил същата вечер. Според медията той е злоупотребявал с алкохол, с чернодробни проблеми.

"Дано да не са пушили в стаята", каза днес на правителственото заседание и премиерът Борисов.

Няма очевидци на взрива

Никой не е видял какво е предизвикало експлозията в „Пирогов” тази нощ. Последната проверка на системата за подаване на кислород не е показала проблеми.

Това стана ясно от брифинга на ръководството на лечебното заведение в сряда по обед.

„Няма пряк свидетел, очевидец, който да ни каже каква е причината – цигара, искра или късо съединение”, подчерта проф. Габровски.  

Обследванията на Второ вътрешно отделение са показали, че няма опасност за сградата и най-сериозно пострадалата стена е единствено напукана.

„Не е взривена кислородна бутилка. Тази система е изключително строго контролирана – ежемесечно от сертифицирана фирма, която отговаря за медицинските газова в болницата. Болницата разполага със служител, който ежедневно контролира състоянието на тези системи, не е проблем или авария на системата”, повтори отново Габровски.

Ананиев също изказа своето лично мнение, че проблемът не бил в кислородната система.

И здравният министър, и директорът на "Пирогов" неколкократно повториха балгодарностите си за бързите и адекватни действия на медицинския екип, на пожарникарите и на МВР служителите, което е предотвратило по-голяма трагедия.

Прокуратурата разпореди разследване

Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за възникване на инцидента и настъпилата смърт на двамата пострадали, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност- престъпление по чл. 123 ал.3 от НК.

Незабавно след възникване на инцидента и уведомяването на прокуратурата е създадена организация и са предприети процесуално-следствени действия от разследващи екипи, ръководени от СГП. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването се провежда от следователи от Национална следствена служба, които към момента извършват оглед на местопроизшествието с участието на вещи лица и експерти по пожарна безопасност. Разпитват се свидетели, както и се изземва документация от лечебното заведение, се казва в съобщението от прокуратурата.

Пусната е гореща телефонна линия за информация за близките на пациентите: 02/9154540.

Властите призовават за обаждания само от близки на настанените в лечебното заведение.