"Дано да не се окаже, че са пушили в стаята."

Това предположение изказа в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов като възможна причина за взрива в "Пирогов", който причини смъртта на двама пациенти във Второ вътрешно отделение на спешната болница

 

"Разследването тече", добави той.

Премиерът благодари и на дежурния екип, МВР и пожарната. „Благодарност за това, че са живи обгазените хора, можеше да стане голяма трагедия“, каза той.

"Много неприятен инцидент", отчете и здравният министър Кирил Ананиев. Той изказа съболезнования на близките на починалите и "едно голямо човешко благодаря на екипа на болница "Пирогов", пожарната, МВР служителите, които проявиха мигновена, адекватна реакция към ситуацията".

Иначе можело да стане голяма беля, добави министърът като повтори казаното на брифинга сутринта, че  е бил застрашен животът на над 80 души.

Единият от болните е получавал кислород, защото е бил с тежка белодробна недостатъчност. Другият е бил приет в отделението предната вечер, по думите на министъра.

Според Ананиев, както той подчерта, по негово мнение, причината едва ли е в кислородните апарати, "те не са никак стари, работят нормално". Министърът все пак отбеляза, че има процесуално-следствени действия и трябва да приключат те.

Правителството гласува и решение за отпускане на 200 хил. лв. за пострадалите от земетресението в Албания. Подготвени са и 1000 палатки от вътрешно министерство, съобщи Борисов. 

"При нужда имаме готовност да изпратим и екипи за разчистване и противопожарни, не бива да ги оставаме сами, това е голяма трагедия. Имаме готовност и с жива сила и техника", каза премиерът.