Преговорите по търговското споразумение между САЩ и Китай са спрени заради приетия в САЩ закон "за демокрацията и правата на човека в Хонконг", съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позовават на информационния сайт "Аксиос" (Axios), предава БТА.

Освен това според източниците на Axios преговорите са преустановени, тъй като е трябвало време да се "поуспокои" вътрешната политика на китайския президент Си Цзинпин.

 
Axios посочва също, че остават още нерешени въпроси, засягащи отмяната на въведените по-рано американски мита, механизма за осигуряване на спазването на търговските договорености, както и гаранциите от Пекин за закупуването на американска селскостопанска продукция.

Вашингтонската администрация не е определила и мястото за подписването на споразумението, което ще представлява приключване на първия етап от постигането на окончателно търговско споразумение с Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа миналата седмица приет от Конгреса закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг.

Китайското външно министерство заяви, че законът, подписан от Тръмп и подкрепящ протестиращите в Хонконг, е сериозна намеса в китайските работи. 

Ако новината се окаже вярна, това може да окаже ново тежко влияние на международните пазари и на световната търговия, която така или иначе буксува заради нерешените търговски проблеми. За вредата от спора между Вашингтон и Пекин предупреждават както от Международния валутен фонд, така и от Световната банка. Очаква се продължаващо забавяне на растежа на най-големите икономики в света, а покрай тях и на тези в развиващите се страни.