След три години опити представители на "Репортери без граници" най-накрая успяха да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Разговорът между Борисов, генералния секретар на международната организация Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел, ръководител балканско звено, продължи близо два часа в сградата на Министерския съвет. В средата на октомври двамата медийни експерти имаха подобна среща и с президента Румен Радев.

След разговора Делоар и Адес-Мевел повториха голяма част от тревогите на организацията за българската медийна среда, които бяха споделени и пред държавния глава. 

"Един от въпросите, които повдигнахме, е за редакционната независимост на обществените медии в България. Тя трябва да се подобри", коментира Делоар.

По думите му от "Репортери без граници" не са съгласни с мнението на премиера, че обществените медии в България работят свободно. Затова оттам смятат, че трябва да има промени в законодателството, които да позволят да се създаде по-добра среда за свобода, независимост и плурализъм на българските медии. Аде-Мевел посочи за примери правния и административен натиск, оказван над медии у нас.

Открои сред ключовите проблеми и липсата на прозрачност за медийната собственост, конфликтите на интереси и др.

„Имаме нужда от структурни промени, а не само от обещания и поемане на ангажименти. Трябва да има пътна карта, която да работи за подобряване на ситуацията. Тя трябва да бъде много по-амбициозна, ако България иска да подобри индекса си на свободата на медиите в различните държави, според който страната ви в момента е поставена на 111-о място в света. Много сме ясни в оценките си и сме конструктивни. Ще отправим препоръки за структурни реформи“, каза още Делоар.

И накрая посочи, че премиерът Борисов трябва да покаже истинска готовност за подобряване на свободата на медиите.

"Той трябва да изиграе тази историческа роля, трябва да създаде по-добра среда за журналистиката“, уточни Делоар.

След срещата и пресцентърът на Министерски съвет излезе със съобщение. Там се казва, че премиерът Борисов е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка, гарантираща своевременен и безпрепятствен достъп до информацията в печатните издания.

"Това ще стане чрез държавното дружество „Български пощи” ЕАД, което ще извършва разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната. С този акт на Министерския съвет ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри.", смята премиерът. 

Ето какво още се посочва в съобщението на кабинета:

"Премиерът Борисов изтъкна, че благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна тревога.

„Фалшивите новини и дезинформацията рушат основните на доверието между гражданите и институциите“, категоричен беше Борисов. 

Министър-председателят Борисов акцентира върху значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението. Премиерът отбеляза стремежа на кабинета да реагира своевременно, когато до него достигне сигнал от полето на действие на правителството. Борисов добави също, че негово разбиране е, че свободата на словото трябва да се отстоява като фундаментално конституционно право, включително чрез уважение към журналистическата професия и ненамеса в работата на медиите. 

Премиерът Бойко Борисов приветства желанието на генералния секретар Кристоф Делоар за конструктивна съвместна работа в интерес на създаването на по-добра атмосфера за медиите. Министър-председателят покани представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност."