От "Репортери без граници" разпространиха позиция под заглавие  "България отново преследва независима медийна група", в която се призовава "българските власти да спрат тормоза над собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев, издател на водещия финансов седмичник "Капитал" (и на "Дневник"-б.р.)".

На 26 октомври от прокуратурата обявиха, че разследват Прокопиев за пране на пари - което му е второ дело.

"Всяка опозиционна медия, която дръзва да критикува правителството или проправителствени олигарси, е подложена на натиск", коментира Полина Аде-Мевел, шеф на отдела на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите.

"Понякога олигарсите използват таблоидите, новинарските сайтове и телевизиите, за да очернят опозиционните медии. Понякога властите прибягват до юридически тормоз, за да заглушат гласовете на независимите медии. Незабавно трябва да се прекратят постоянният контрол, атаки и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят", призовава още Аде- Мевел. 

От организацията припомнят, че преди година българските власти са замразили активи и банкови сметки "с цел да заглушат" изданията на "Икономедиа". Съобщението на прокуратурата от 26 октомври 2018 г., че възнамерява да обвини пред съда Прокопиев във връзка с продажба на негова компания на германска група, са определяни от издателя като неоснователни и като подновен опит да бъде запушена устата на независимите медии в страната, се казва още в текста, публикуван на сайта на организацията.

Серията от враждебни действия срещу "Икономедиа" в периода 2009-2013 година беше предизвикана от разследване от нейни издания, в което се твърдеше за корупционни схеми в Корпоративна търговска банка, отбелязват от "Репортери без граница".

"Незабавно след първата статия от 2009 г. медиите, притежавани от олигарха Делян Пеевски, започнаха кампания за охулване срещу Прокопиев и публикациите на "Икономедиа". Тази кампания никога не е преставала и продължава със същите фалшиви твърдения, независимо че Прокопиев потърси правата си в съда и спечели няколко дела за разпространяване на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди от издания на Пеевски. (...) Той смята, че последните нападки са отмъщение заради репортаж на "Капитал", в който се твърди за злоупотреба с държавна собственост от бизнесмен, близък до правителството", се казва още в съобщението.

"В опит да хвърли повече светлина за юридическото преследване на неговата медийна група и други независими медии като всекидневника "Сега" и новинарския сайт ClubZ Прокопиев призовава международни наблюдатели да бъдат информирани за разследванията в България - една изключителна процедура, която би могла да доведе до повече прозрачност за основанията или мотивите", пише още в него.

Иво Прокопиев се е обърнал по повод блокирането на негови активи и към Европейския съд за правата на човека в Страсбург, допълват още от организацията.

От "Репортери без граници" припомнят, че когато България се присъединява към ЕС преди 11 години, тя е на 36-а позиция в класацията на неправителствената организация за свобода на медиите. В момента  страната ни е на 111-о място от 180 държави и е с най-лошо представяне сред всички членки на ЕС.